Mai multe companii străine solicită ajutor de la autorităţile germane, din taxa la gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În special, „fiica” germană a „Gazprom” SEFE şi compania de petrol şi gaze OMV intenţionează să primească asistenţă.

În afară de concernul energetic german Uniper, mai multe companii, printre care filiala germană a Gazprom SEFE (Securing Energy for Europe), cea mai mare companie austriacă de petrol şi gaze OMV şi Swiss Axpo,  intenţionează să primească asistenţă din partea guvernului german din taxa pe gaze, care va fi colectată de la 1 octombrie, relatat joi ziarul german Handelsblatt .

Potrivit acestuia, taxa pe gaz este concepută pentru a proteja importatorii de colaps. În acelaşi timp, potrivit publicaţiei, doar câteva dintre cele douăsprezece companii care ar trebui să primească sprijin în valoare de 34 de miliarde de euro depind de asistenţa statului. Guvernul federal nu are voie să dezvăluie care companii sunt implicate. Cu toate acestea, un studiu realizat de Handelsblatt a arătat că pe listă se află, pe lângă Uniper, VNG AG şi furnizorul regional de energie EWE.

În plus, „fiica” germană a „Gazprom” SEFE (până în 2022 compania se numea Gazprom Germania GmbH), OMV şi Axpo susţin că doresc să obţină sprijin de la autoritaţi. Companiile, potrivit ziarului, au confirmat această informaţie. Totodată, pe listă figurează compania elveţiană-olandeză Vitol, specializată în vânzarea de petrol şi produse petroliere, şi grupul energetic internaţional Gunvor. Cu toate acestea, potrivit Handelsblatt, solicitanţii străini sunt cei care beneficiază acum de preţuri record la energie electrică, petrol şi gaze. Numai în prima jumătate a anului au înregistrat o creştere a profiturilor de la 30% la 200%.

„Guvernul federal a precizat că doreşte să prevină insolvenţa cu o taxă pe gaz, dar trebuie să se asigure că profiturile nu sunt realizate în detrimentul consumatorilor”, a declarat Ramona Pop, şefa Asociaţiei federale a organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor din Germania. 

De la 1 octombrie, autorităţile germane vor începe să taxeze consumatorii pentru energie electrică, a cărei valoare va fi de 2,419 de eurocenţi pe kWh. Astfel, gazul pentru o familie medie de patru persoane cu un consum anual de 20.000 kWh va creşte preţul cu 480 de euro pe an, fără TVA. Clienţii vor trebui să-l plătească timp de un an şi jumătate, adică până la sfârşitul lunii martie 2024. Toţi consumatorii de gaze, atât gospodării, cât şi companii, sunt obligaţi prin lege să plătească costuri suplimentare (taxa) pe care importatorii o pot pretinde.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite