Localitățile vor putea cumpăra microbuze electrice pentru transportul elevilor. De unde vin banii

0
Publicat:

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat lansarea Programului microbuze electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat pentru transportul elevilor.

AFM lansează programul microbuze electrice, Foto: Ministerul Mediului
AFM lansează programul microbuze electrice, Foto: Ministerul Mediului

Mai exact, AFM organizează sesiunea de finanțare a Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei, conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de instituţie, rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul programului.

Astfel, depunerea cererilor de finanțare și a documentației aferente se realizează prin intermediul aplicației informatice, în perioada 08 septembrie – 08 noiembrie 2023.

,,Am decis să finanțăm acest program cu scopul de a diminua efectele poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, de a răspunde nevoilor reale ale populației și de a facilita transportul elevilor la unitățile școlare. Acest program va contribui semnificativ la atingerea țintelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Laurențiu Adrian Neculaescu, președintele AFM.

Bugetul alocat sesiunii de finanțare este de 300.000.000 lei.

Obiectul programului îl reprezintă achiziționarea de microbuze noi electrice, microbuze noi hibride și microbuze noi alimentate cu GNC, pentru transportul elevilor.

Finanţarea programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu. De asemenea, finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Finanțarea se acordă pentru solicitant, după cum urmează:

- pentru UAT cu un număr de elevi pe raza UAT < 40.000 - maximum 7.000.000 lei;

- pentru UAT cu un număr de elevi pe raza UAT între 40.000-60.000 - maximum 15.000.000 lei;

- pentru UAT cu un număr de elevi pe raza UAT > 60.000 - maximum 25.000.000 lei.

Finanţarea maximă aprobată pentru fiecare proiect nu poate depăşi pragurile prevăzute la fiecare solicitant.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului, este eligibil proiectul care cuprinde autovehicule mai puţin poluante, de tipul microbuzelor electrice, hibride și a celor alimentate cu gaz natural comprimat, ce îndeplinesc următoarele criterii:

- aparțin categoriei M2 - M3 – respectiv microbuze electrice, microbuze hibride, microbuze alimentate GNC;

- microbuzele electrice au autonomie de minim 200 km, iar microbuzele hibrid plug-in au o autonomie de minim 50 km exclusiv pe putere electrică;

- dețin omologarea CE de tip (de exemplu microbuzele care deţin o omologare CE de tip a întregului vehicul emisă de orice stat membru al Uniunii Europene nu mai necesită omologare în România) şi Cartea de identitate a vehicului (CIV) eliberată de Registrul Auto Român, în conformitate cu procedurile administrative specifice, întrunesc cerinţele legate de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă.

De asemenea, microbuzele achiziționate trebuie să fie noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite