Lituania este prima ţară din UE care a renunţat complet la gazul rusesc
0Tot necesarul de gaze al Lituaniei este acum asigurat prin intermediul terminalului de gaze naturale lichefiate de la Klaipeda.
Lituania a decis să înceteze importul de gaze naturale din Rusia, devenind astfel prima ţară din UE care a abandonat complet gazul rusesc, a comunicat Ministerul Energiei al Republicii Lituania.
„În efortul de a obţine independenţa energetică deplină faţă de gazul rusesc, ca răspuns la şantajul energetic al Rusiei în Europa şi la războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc: sistemul de transport al gazului lituanian funcţionează fără importuri de gaze ruseşti de la începutul acestei luni”, se spune în comunicatul Ministerului lituanian al Energiei.
Toate nevoile de gaze ale Lituaniei sunt acum satisfăcute prin terminalul de gaze naturale lichefiate de la Klaipeda. Pentru viitorul apropiat, clienţii au plasat comenzi pentru transportul gazelor doar prin terminal. Dacă este necesar, gazul poate fi furnizat şi în Lituania prin conexiunea de gaz cu Letonia, iar de la 1 mai - prin interconexiunea cu reţeaua de gaze din Polonia.
Ministrul Energiei, Dainius Kreivis, a subliniat că acesta este un punct de cotitură în istoria independenţei energetice a Lituaniei:
„Suntem prima ţară din UE, dintre beneficiarii Gazprom, care este independentă de livrările de gaze ruseşti, iar acesta este rezultatul coerenţei pe termen lung, al politicii energetice şi al soluţiilor de infrastructură oportune”, a spus el.
Şantajul energetic al Rusiei în Europa
Pe 23 martie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Rusia a decis să accepte plata pentru gazul furnizat Europei, doar în ruble ruseşti.
În aceste circumstanţe, cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble îşi pierde sensul, întrucât Lituania nu mai comandă gaz rusesc şi nu intenţionează să plătească pentru el.
Gazele care tranzitează Lituania continuă să fie transportate pentru nevoile Koenigsberg-ului (Kaliningradului), dar într-un mod tehnic diferit de cel obişnuit, asigurând transferul doar a cantităţii de gaz în tranzit.