Listarea Electrica începe pe 10 iunie. Statul vrea 390 de milioane de euro pe 51% din acţiunile companiei, cea mai mare listare de la BVB, depăşind Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica şi-a recuperat la începutul lunii mai suma de 230 de milioane de lei pe care CFR Infrastructură o avea de plătit în contul energiei livrate  FOTO Tudor Iovu
Electrica şi-a recuperat la începutul lunii mai suma de 230 de milioane de lei pe care CFR Infrastructură o avea de plătit în contul energiei livrate  FOTO Tudor Iovu

Listarea Electrica, companie care are venituri anuale de peste 5,5 miliarde de lei şi alimentează cu energie nordul Munteniei şi Transilvania, va demara în data de 10 iunie şi va dura zece zile lucrătoare, până pe 23 iunie, scrie Ziarul Financiar.

Electrica deţine trei filiale de distribuţie şi una de furnizare de. Cele trei subsidiare de distribuţie a energiei ale companiei Electrica au înregistrat anul trecut venituri cumulate de 2,16 miliarde de lei, în creştere cu 6,3% faţă de nivelul de 2,03 miliarde de lei raportat pentru 2012, iar profiturile au avansat cu 39,5%, până la 259,5 milioane de lei. Compania şi-a recuperat la începutul acestei luni şi datoria pe care CFR Infrastructură o avea către companie, respectiv 230 de milioane de lei.

Oferta de listare a Electrica este aşteptată să depăşească oferta Romgaz de anul trecut, statul aşteptându-se ca societatea să strângă 390 de milioane de euro din vânzarea pachetului de acţiuni. Pe de altă parte, statul vinde acum 51% din titluri, faţă de doar 15%, cât a fost în cazul Romgaz. Oferta va avea loc atât pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cât şi la Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit.

Oferta de vânzare pe bursă a 51% din acţiunile statului la compania Electrica începe în două săptămâni. Investitorii mici vor avea subscrierile garantate până la 1.000 de acţiuni, echivalentul unei sume estimate de 3.600 de euro. 

În premieră, statul le va garanta micilor investitori care vor subscrie la ofertă un prag minim de 1.000 de acţiuni, după ce micii investitori care au subscris la Romgaz s-au trezit cu o cotă diminuată de 17 ori.

De asemenea, micii investitori care subscriu în prima săptămână vor avea şi un discount de preţ, la fel ca în oferta Romgaz.

Recent, statul a separat din componenţa Electrica pachetele minoritare pe care societatea le mai deţinea la filialele deja privatizate cu Enel şi E.ON, dar şi participaţia minoritară la compania de proiect pentru realizarea hidrocentralei pe pompaj de la Tarniţa. Statul doreşte crearea unui fond de investiţii în energie în valoare de un miliard de euro, care să administreze participaţiile la companiile deja privatizate şi unde statul este acţionar minoritar. Pa lângă sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, în acest fond ar putea intra şi pachetul de circa 20% din Petrom şi pachetele de la fostele Distrigazuri. OMV deţine acum Petrom, iar grupurile E.ON şi GdF SUEZ controlează principalii distribuitori de gaze naturale.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/electrica" target="_blank">View the story "electrica" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite