Licențele de acces la net, amânate cu doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea naţională de reglementare în domeniul comunicaţiilor a hotărât ca procesul de selecţie comparativă pentru acordarea a şapte licenţe naţionale care permit acces fix şi mobil la internet să înceapă din 2014, cu doi ani mai târziu decât termenul fixat în iunie.

Preţul unei licenţe se situează sub trei milioane de euro, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Decizia de a amâna procedura a venit în urma procesului de consultare publică, la care au participat şi reprezentanţii industriei, hotărârea fiind luată vineri în Consiliul Consultativ al ANCOM. „În urma procesului de consultare publică, ANCOM a stabilit demararea procedurii de selecţie comparativă pentru licenţe naţionale în banda 3.410 - 3.800 MHz în anul 2014, în loc de 2012, cum s-a propus iniţial", se arată într-un comunicat emis de ANCOM.

Două etape de selecţie

Licenţele vor viza banda de frecvenţă 3,4 - 3,8 GHz, în cadrul şedinţei de vineri fiind discutată strategia de implementare şi dezvoltare a sistemelor Broadband Wireless Access (BWA) la nivel naţional pentru perioada 2011-2020. Procesul de selecţie comparativă presupune două etape. În cadrul celei dintâi, ofertanţii vor înainta către ANCOM solicitări de intenţie pentru achiziţionarea unei licenţe în banda 3,5 GHz sau a unei licenţe în banda 3,7 GHz. În cadrul celei de-a doua etape va avea loc selecţia, pe baza rezultatelor din prima etapă.

A doua etapă are loc numai dacă numărul de solicitanţi este mai mare decât numărul de licenţe disponibile. „În cazul în care numărul de solicitanţi este mai mic sau egal cu numărul de licenţe disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licenţele se vor acorda direct solicitanţilor", se arată în comunicat. Licenţele în cauză vor fi acordate la nivel naţional, pentru o perioadă de 10 ani, şi presupun obligaţii minimale de acoperire pe etape de dezvoltare la unul, trei şi cinci ani de la data emiterii lor.

Licenţele judeţene, acordate tot în 2014

Tot în anul 2014 vor fi acordate şi licenţele judeţene. ANCOM va aloca, tot prin procedura de selecţie comparativă, licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele publice şi de servicii de comunicaţii BWA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite