Legea prevenirii a fost adoptată în Parlament. Guvernul va stabili contravenţiile. Dragnea: Prevenţia este normalitatea, nu sancţionarea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea prevenirii, iniţiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a fost adoptată astăzi în Parlamentul României, urmând a fi trimisă spre promulgare Preşedintelui României. A fost eliminată lista contravenţiilor pentru care nu se vor mai aplica amenzi, ci numai avertismente, urmând ca ele să fie stabilite de către Guvern.

Legea prevenirii reprezintă un element central al politicii de reglementare a relaţiei antreprenor- stat, fiind o etapă în strategia de îmbunătăţire a cadrului de business, alături de celelalte proiecte importante ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Legea prevenirii nu va mai permite inspectorilor ce vor merge în control să aplice sancţiuni în mod automat pentru mai mult de 500 de contravenţii, prevăzute în mai mult de 90 de acte normative.Prin adoptarea de către Parlament a acestui document este îndeplinit încă un obiectiv al Programul de guvernare, a apreciat ministrul Ilan Laufer.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a salutat adoptarea proiectului, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

„Prevenţia este normalitatea, nu sancţionarea! Aşa cum am promis, de astăzi avem Legea prin care organele de control ale statului au obligaţia de a preveni mai întâi şi apoi de a sancţiona”, a scris Dragnea.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri va dezvolta un portal dedicat informării publice, autorităţile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor având obligaţia, pe de o parte, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri, iar pe de altă parte, să aloce pe pagina de internet proprie secţiuni special dedicate informării publice. Acestea vor cuprinde drepturile şi obligaţiile persoanelor care sunt supuse activităţilor de control, precum şi atribuţiile autorităţilor care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile.  

Cea de a doua direcţie de acţiune a Legii prevenirii se referă la identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. Acest pilon face referire la mecanismul aplicării sancţiunii contravenţionale a avertismentului, la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan de remediere care conţine un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere.

Guvernul va stabili contravenţiile scutite de amenzi

În aplicarea legii, contravenţiile, precum şi modelul planului de remediere care se anexează la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului. Acest act normativ este iniţiat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care deja lucrează la proiect şi se adoptă de către Guvern în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I a Legii prevenirii.        

Legea prevenirii intră în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Potrivit ministerului, contravenţiile care vor fi introduse în lege la propunerea experţilor din 17 ministere cu atribuţii de reglementare şi control sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri,  protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţiei locale, afacerilor interne.

Linia de demarcaţie a contravenţiilor care vor intra sub incidenţa legii şi acele fapte care nu vor putea beneficia de prevenire din cauza gradului de pericol ridicat pe care îl prezintă, va fi stabilită de fiecare minister în parte.

Proiectul Legii Prevenirii a fost lansat în dezbatere publică în data de 30.03.2017 iar în data de 18.05.2017 a fost aprobat în Guvern. În iunie-noiembrie proiectul a primit avize favorabile în comisiile de specialitate ale Senatului României şi Camerei Deputaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite