Klemm: Companiile fac eforturi să înţeleagă schimbările fiscale şi se întreabă ce trebuie să facă să se pregătească pentru noi surprize

0
0
Hans Klemm - foto Eduard Enea
Hans Klemm - foto Eduard Enea

Companiile fac eforturi să înţeleagă schimbările fiscale recente din România, respectiv cum vor afecta acestea salariile plătite angajaţilor, a declarat ambasadorul american Hans Klemm, precizând că aceleaşi eforturi sunt făcute şi de către Ambasada SUA, care este "foarte dezorientată" cu privire la modul în care va trebui schimbat pachetul salarial şi de beneficii de la 1 ianuarie şi la costul acestor schimbări.

De asemenea, companiile sunt îngrijorate că Guvernul ar putea face şi alte schimbări anul viitor şi se întreabă ce trebuie să facă să se pregătească pentru potenţiale noi surprize, mai spune ambasadorul SUA.

Întrebat, la o masă rotundă la Târgu Mureş, care este opinia sa în privinţa măsurilor fiscale adoptate recent de Guvern, dar şi a campaniei împotriva corporaţiilor, ambasadorul SUA a spus că există multe lucruri atractive pentru potenţiali investitori în România, dar ei s-ar putea gândi să nu ia în considerare serios România dacă văd "această discuţie negativă" despre companiile multinaţionale.  

"Aveţi dreptate, mai mulţi politicieni au vorbit făţiş despre faptul că multinaţionalele profită cumva de prezenţa în România într-un mod incorect faţă de români. Să nu uităm că acest discurs şi aceste mesaje, direcţionate poate doar către publicul din România, sunt auzite în întreaga lume şi subminează celălalt discurs extrem de pozitiv al României despre oportunităţile existente în România pentru investitori: forţă de muncă bine pregătită, apartenenţa la Uniunea Europeană, resursele naturale. Există multe lucruri atractive pentru potenţiali investitori în România, dar ei s-ar putea gândi să nu ia în considerare serios România dacă văd această discuţie negativă despre companiile multinaţionale. Este aşadar un aspect pe care îl urmărim foarte atent şi cu îngrijorare", a declarat ambasadorul SUA. 

În ceea ce priveşte modificările fiscale făcute luna trecută şi care vor intra în vigoare din luna ianuarie, Hans Klemm a spus că în prezent companiile fac eforturi să înţeleagă aceste schimbări şi cum vor afecta acestea salariile plătite angajaţilor. 

"Ceea ce încercăm noi de mulţi ani, pe parcursul multor guverne, să încurajăm este: predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa, dorinţa de consultare reală cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu mediul de afaceri şi cu oamenii de afaceri străini, precum şi dorinţa de efectuare a unor analize de bază ale raportului costuri-beneficii sau analize ale impactului reglementărilor atunci când se au în vedere modificări ale politicilor fiscale, ale taxelor şi reglementărilor. Nu sunt sigur că toate acestea au avut loc înainte de efectuarea schimbărilor la Codul Fiscal. Ştiţi şi vă pot confirma că în prezent companiile fac eforturi să înţeleagă schimbările făcute şi cum vor afecta acestea salariile plătite angajaţilor. Şi nu doar companiile fac acest lucru, ci şi Ambasada SUA. Noi suntem foarte dezorientaţi cu privire la modul exact în care va trebui să schimbăm pachetul salarial şi de beneficii de la 1 ianuarie şi la costul acestor schimbări", a mai afirmat Klemm.

Potrivit acestuia, companiile sunt îngrijorate că Guvernul ar putea face şi alte schimbări anul viitor şi se întreabă ce trebuie să facă să se pregătească pentru potenţiale noi surprize.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite