Jumătate din veniturile tinerilor din România se duc pe chirie sau rata casei. „Procentul explică de ce sunt pesimişti cu privire la viitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirie - inchiriere apartament FOTO 123 RF

Mulţi tineri europeni se simt excluşi de pe piaţa imobiliară, iar tinerii din România şi din alte câteva ţări dau chiar şi jumătate din venituri pe chirie sau rata casei, ceea ce îi face să fie pesimişti cu privire la viitor, susţine Maria Ferreira, senior economist la ING.

Maria Ferreira declară: „Industria imobiliară în Europa se schimbă. Casele accesibile devin din ce în ce mai rare, mai ales în zonele urbane, aglomerate, unde cererea mare duce la preţuri mai mari de chirii şi construcţii. Acestea sunt cele mai mari provocări ale tinerei generaţii şi pentru cei care vor să cumpere prima proprietate (în special cei care vor să întemeieze o familie).

Pentru cetăţenii unor ţări e chiar mai îngrijorător: în cazul a 45% dintre tinerii sub 45 de ani din Belgia, Luxembourg, Olanda, România şi Spania, jumătate dintre venituri se duc pe chirie sau rata casei. Procentul explică de ce sunt pesimişti cu privire la viitor şi cred că piaţa imobiliară din ţara lor este pe un curs greşit”.

De asemenea, românii sunt cei mai deschişi la un mod de trai într-o familie extinsă, împărţind casa cu părinţi şi bunici, cu un procent de 22%. Polonia este următoare în clasament, cu 19%, în timp ce media europeană este de 13%. Puţin peste o treime dintre respondenţi spun că ar lua în calcul această variantă pe viitor, cei mai deschişi la idee fiind spaniolii, cu 47%.

Rezultatele apar în cel de al şaptelea studiu anual ING International Survey privind preţul caselor şi creditelor ipotecare – „Sunt preţurile caselor prea ridicate?”. Raportul complet, ce surprinde viziunea a aproape 15.000 de persoane din 13 ţări din Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia.

Acesta arată că peste o treime dintre europenii care în prezent nu deţin o casă nici nu se aşteaptă să deţină vreodată o proprietate având în vedere costurile în creştere a chiriilor, creştere ponderată a veniturilor şi costurile ridicate ale caselor.

Renunţă la idee

Cei mai mulţi dintre cei care nu deţin o casă, dar nici nu se aşteaptă să îşi permită să cumpere una, sunt în Germania (45%), Italia (44%) şi Marea Britanie (41%).

Studiu ING arată că numai 9% dintre europenii ce nu deţin o casă în prezent estimează că îşi vor cumpăra prima casă înainte să împlinească 30 de ani.

Dintre cei care nu se gândesc să cumpere o proprietate, 56% spun că nu estimează că vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipează că preţurile vor rămâne ridicate, pe de altă parte 16% nu se pot baza pe siguranţa locului de muncă.

Însă studiul mai arată că 60% dintre cei care deţin o proprietate au cumpărat-o înainte de a împlini 30 de ani.

Scump şi nedrept

Mulţi cetăţeni ai Europei simt în mod cert că preţurile caselor sunt prea ridicate în zona lor. 57% o categorizează ca fiind scumpă, în timp ce 25% îşi plătesc cu dificultate rata sau chiria lunară. Chiriaşii sunt chiar mai predispuşi să spună că piaţa imobiliară din ţara lor este scumpă (62% vs 55%) sau supraevaluată (32% vs 22%).

Cum mulţi chiriaşi se simt depăşiţi de preţurile ridicate, 61% declară că piaţa imobiliară locală este pe un curs greşit.

Ar trebui părinţii să intervină?

Dobânzile scăzute din ultimul deceniu au dus la o creştere a preţurilor imobiliare şi au făcut achiziţia primei case mai dificilă.

Conform studiului ING, 72% dintre europeni sunt de acord că este din ce în ce mai dificil să cumpere prima proprietate, cu o majoritate de 65% care consideră că este mai dificil din 2015.

Una din soluţii ar putea veni din „Finanţarea de acasă”, în condiţiile în care părinţii au posibilitatea să ofere un sprijin financiar. 44% dintre europeni cred că părinţii ar trebui să le ofere copiilor lor un sprijin financiar atunci când îşi cumpără o casă. 62% dintre europeni ar vedea acest ajutor ca o bună investiţie. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri