Isărescu, din nou despre trecerea la euro: "Orice greşeală de politici economice va genera corecţii dureroase"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu vrea ca trecerea României la euro să se facă "la momentul potrivit"
Mugur Isărescu vrea ca trecerea României la euro să se facă "la momentul potrivit"

România mai are paşi de parcurs până la adoptarea euro, care trebuie realizată la momentul potrivit, iar până atunci trebuie să se concentreze pe reforme structurale, dar mai ales să evite greşelile privind politicile economice, întrucât corecţiile sunt dureroase,a declarat şeful BNR, Mugur Isărescu.

"Avem multe de făcut pentru a adera la euro la momentul potrivit. România îndeplineşte toate cele patru criterii de la Maastricht, dar marea provocare este să asigurăm stabilitatea acestora în timp.
Viitoarea misiune a politicilor economice este să păstreze echilibrele macroeconomice dobândite cu atât de multe eforturi, concentrându-se pe reformele structurale", a afirmat Isărescu la conferinţa "The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe", organizată de Euromoney.

E nevoie de eficienţă în energie şi transporturi

Isărescu a vorbit despre creşterea eficienţei în sectoarele energiei şi transporturilor, despre rezolvarea problemelor cu şomajul la tineri, prin reforme în educaţie.

Totodată, a spus că trebuie îmbunătăţită absorbţia fondurilor europene, precum şi calitatea infrastructurii, respectiv a drumurilor.

Atenţie la politicile economice!

Şeful băncii centrale a atras atenţia Guvernului că orice greşeală de politici economice va genera corecţii dureroase, cu durată în timp.

"Corecţia greşelilor de politici este dureroasă, dificil de explicat şi de înţeles de către publicul larg. Aşa că nu faceţi greşeli, pentru că a le corecta devine dureros", a punctat Isărescu.

Guvernatorul s-a referit şi la riscurile provenite din contextul geopolitic, de situaţiile din Grecia şi Ucraina, factori care pot influenţa deciziile investitorilor, prin urmare direcţia şi volumul fluxurilor de capital.

Acestea ar putea determina fluctuaţii mai mari ale cursului de schimb pentru leu.

De asemenea, divergenţele în creştere dintre politicile monetare practicate de marile bănci centrale la nivel global pot influenţa dinamica fluxurilor de capital şi volatilitatea cursului de schimb.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite