Ionuţ Dumitru, şeful Consiliului Fiscal: Economia trebuie să crească cu două puncte în fiecare an peste zona euro ca să putem adopta euro în 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România trebuie să recupereze decalajul privind nivelul de trai şi abia apoi să adopte moneda unică europeană, arată Ionuţ Dumitru
România trebuie să recupereze decalajul privind nivelul de trai şi abia apoi să adopte moneda unică europeană, arată Ionuţ Dumitru

România are nevoie de o creştere economică cu două puncte procentuale peste cea din zona euro pentru a putea să adopte moneda unică europeană într-un orizont de timp de zece ani, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres.ro.

„Avem nevoie de o creştere economică de 3% — 4% pe an astfel încât, într-un orizont rezonabil de timp, să ajungem la un nivel satisfăcător de convergenţă reală. Dacă stagnăm din perspectiva convergenţei reale, adică economia rămâne la o creştere în jurul a 2%, iar în zona euro creşte la fel, cred că discuţia este închisă. Ar trebui să avem un diferenţial de creştere de cel puţin două puncte procentuale peste zona euro astfel încât, într-un orizont de până la 10 ani, să putem adopta euro“, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

El a precizat că România este obligată, prin statutul de membru al Uniunii Europene, să adopte euro, însă nu are un termen fix stabilit. Este decizia fiecărui stat şi depinde de îndeplinirea criteriilor de convergenţă.

Avem nevoie de creşterea nivelului de trai

„La criteriile de convergenţă nominală, încă nu le îndeplinim pe toate, dar într-o perspectivă rezonabilă de timp le-am putea îndeplini. Zona care este cea mai dificilă pentru noi este cea de convergenţă reală, unde avem încă de făcut progrese foarte mari pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă standardele zonei euro. PIB-ul nostru pe locuitor este în jur de 45% din media la nivelul Uniunii Europene, ceea ce este destul de departe de ce ne-am dori să fie şi ceea ce ar trebui să fie pentru a putea face faţă cerinţelor şi exigenţelor unei monede unice. Dacă ne uităm la experienţa ţărilor care au intrat în valurile anterioare, cea mai săracă ţară a fost Letonia, intrată in zona euro în 2014, care are PIB-ul pe locuitor undeva pe la 62% din media UE“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Ponta vrea 2018, Isărescu vede mai bun intervalul 2021-2023

Premierul Victor Ponta anunţa recent ca ţintă pentru adoptarea monedei unice europene anul 2018, în vreme ce preşedintele Traian Băsescu a evocat acelaşi interval 2018-2019. În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a arătat că ţara noastră trebuie să fie pregătită atunci când va adera şi a dat exemplul Greciei, care a avut nevoie de două pachete de salvare şi s-a confruntat cu mari probleme sociale din cauză că nu a fost pregătită atunci când a aderat la euro. Isărescu a spus că Bucureştiul este pregătit să intre în zona euro, dar s-a exprimat plastic spunând că „şi Las Fierbinţi trebuie să se integreze în zona euro“.

Mai puteţi citi:

  

Îndeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei

Când premierul Ponta atinge teme economice, audienţa trebuie să fie atentă la dezinformări şi manipulări. Nu este încă foarte clar dacă acestea sunt generate de însuşi premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Barroso: România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid. Băsescu: Anul acesta putem parcurge prima etapă

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au întâlnit vineri la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor au figurat independenţa justiţiei, funcţionarea instituţiilor implicate în lupta anticorupţie, dar şi aderarea României la Spaţiul Schengen. În această privinţă, atât şeful CE, cât şi preşedintele au fost de acord: România este pregătită să adere la zona Schengen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite