Vicepreşedintele ASF, la Adevărul Live: Tot mai multe companii de stat vor fi listate

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, vorbeşte despre perspectivele pieţei de capital în 2017 

Pachete minoritare de acţiuni a mai multor companii de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în acest an, printre care s-ar putea număra la Hidroelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, a declarat, la Adevărul Live, Mircea Ursache , vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Clasa politică a înţeles că astăzi orice transfer de proprietate de la stat către privat nu poate fi fpcut decât prin piaţa de capital şi asta va însemna că tot mai multe companii de stat vor fi listate. Şi fac încă o dată diferenţa mare între listarea unei companii şi privatizarea ei. Listarea nu înseamnă nici pe departe privatizare, asta înseamnă voinţa acţionarului, în acest caz, statul român“, a declarat Ursache. 
 
Vicepreşedintele ASF a subliniat nevoia de capitalizare suplimentară a unor companii de stat, chiar dacă acestea sunt rentabile. 
 
„Sunt câteva companii pe care eu le-aş numi perle ale economiei, care întrunesc toate condiţiile, care au profit, sunt rentabile, dar care au nevoie de capitalizare în plus. Nu vorbesc neapărat de listarea unor pachete de acţiuni prin care o parte din proprietatea de stat să treacă la privat. Eu mă refer la IPO-uri ( ofertă publică iniţială- n.r.), la nevoia de a te finanţa, la nevoia de a aduna bani din piaţă. Cred că ultimele evenimente din viaţa privată, respectiv emisiunile de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor pentru populaţie, cam tot ce s-a întâmplat în ultimii ani au arătat că există în momentul de faţă disponibilitate în piaţă şi că astfel de oferte vor fi încununate de succes. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu pachete minoritare ce vor fi listate atât la Hidroelectrica, cât şi la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti sau chiar la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa“, a declarat vicepreşedintele ASF. 
 
Pe de altă parte, după succesul listării companiei MedLife, de la sfârşitul anului trecut, Mircea Ursache susţine că în acest an vor intra în ringul bursier companii private de renume, fără a le nominaliza. 
 
Vicepreşedintele ASF a declarat că piaţa aşteaptă lansarea fondului suveran, idee care începe să câştige teren şi în România pe fondul experienţei din alte state, precum Norvegia sau Franţa. „Trebuie să vă mărturisesc că piaţa aşteaptă cu mare interes crearea acestor fonduri de dezvoltare şi, respectiv, a fondului suveran, propuneri pe care le-am formulat încă din 2009 şi care încet încet încep să câştige teren, ţinând cont de experienţa altor state, dacă ne uităm nu mai departe de  Europa, Norvegia, Franţa şi aşa mai departe“, a declarat Ursache.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările