Interviu Christina Verchere, CEO OMV Petrom „Neptun Deep este un proiect strategic pentru România, cu potenţial de a genera o valoare economică de 40 de miliarde de euro”

0
Publicat:

Proiectul Neptun Deep, de punere în exploatare a rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, nu a scăpat de dificultăți și de complicații politice, cea mai recentă dintre acestea fiind situația generată de guvernul Austriei care refuză să-și dea acordul pentru intrarea României în spațiul Schengen. Cu toate acestea, România păstrează șansa de a deveni, începând cu anul 2027, cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după ce compania OMV Petrom a luat, în iunie 2023, decizia finală de investiție și va dezvolta proiectul împreună cu partenerul Romgaz. Guvernul de la București și-a declarat sprijinul pentru acest proiect, în întâlnirea cu liderii companiei OMV, chiar dacă șeful guvernului austriac continuă să se opună intrării României în Schengen.

H260 31 jpg

 “Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani (...) Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu, la întâlnirea de luni, 18 septembrie, cu Alfred Stern, CEO al grupului OMV.

Ce înseamnă proiectul Neptun Deep pentru economia României și pentru securitatea energetică a regiunii, care sunt dificultățile și perspectivele legate de aceste resurse, explică Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom și Romgaz au anunţat decizia istorică de dezvoltare a proiectului Neptun Deep, cea mai mare exploatare de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, după mai mulţi ani de obstacole și incertitudini. Pe o scară de la 1 la 10, cât de fezabil este termenul 2027 pentru livrarea primelor cantităţi de gaze?

Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune, care poate asigura necesarul de gaze naturale al ţării, consolidând securitatea energetică, susţinând tranziţia energetică și contribuind semnificativ la creșterea economică a României. Alături de partenerul nostru Romgaz, suntem pe deplin angajaţi în atingerea obiectivelor acestui proiect. Data începerii producţiei, 2027, se bazează pe un plan detaliat necesar pentru un proiect de asemenea dimensiuni și suntem încrezători că vom avea această nouă sursă de gaze naturale disponibilă.

Peisajul de securitate la Marea Neagră s-a schimbat dramatic după războiul declanșat  împotriva Ucrainei. Care sunt riscurile pe care le luaţi în considerare și pe ce vă bazaţi pentru asigurarea securităţii și protejarea investiţiei la Marea Neagră? OMV Petrom operează în Marea

Neagră de mai bine de 40 de ani și avem lucrări în desfășurare în prezent. Ca operator, luăm toate măsuri-le necesare pentru a efectua operaţiuni în siguranţă, atât în timpul dezvoltării proiectului, dar și în timpul funcţionării efective.

Un fapt foarte important este că proiectul se găsește în apele teritoria-le românești, iar România este o ţară membră NATO. Desigur, monitorizăm cu atenţie situaţia și suntem în dialog continuu cu autorităţile române în această privinţă.

Aţi semnat un contract de 1,6 miliarde de euro cu compania italiană Saipem pentru  dezvoltarea proiectului Neptun Deep. De ce Saipem?

Întotdeauna ne selectăm furnizorii printr-un proces de achiziţie competitiv și urmăm procesul de achiziţii publice românești acolo unde este nevoie. În cazul Saipem,  contractul a fost atribuit în baza unei licitaţii de achiziţie publică. Licitaţia a fost iniţiată de fostul operator, la aceasta au participat mai mulţi ofertanţi internaţionali. Anunţurile și pașii sunt conform procedurii.

Saipem este un contractor internaţional de rangul 1, cu experienţă vastă în proiecte de gaze naturale în ape de mare adâncime, cu expertiza sub-marină și de suprafaţă. În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziţii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcţiune pentru instalaţiile maritime din ca-drul proiectului.

În plus, contractul implică testarea și punerea în funcţiune, pentru staţia de măsurare a gazelor naturale, și secţiunile de lângă ţărm și de pe uscat ale conductei de producţie gaze, care vor fi construite de alţi contractori.

Ce înseamnă, din punctul de vedere al infrastructurii, dezvoltarea acestui proiect?

Proiectul include dezvoltarea a două zăcăminte de gaze naturale: Domino și Pelican Sud. Domino, zăcământul principal, este situat în ape cu adâncimi de 1.000 de metri, în timp ce Pelican Sud este mai puţin adânc, situat în ape cu adâncime de 120 de metri. Cele două zăcăminte vor fi conectate la o platformă în zona de apă de mică adâncime.

Zăcământul Domino va produce din șase sonde, conectate la două sisteme de producţie submarine. Pelican Sud va produce din patru sonde, printr-un sistem de producţie submarin. Sistemele de producţie submarine sunt conectate prin conducte și conectoare ombilicale la platforma de apă de mică adâncime prin conducte flexibile. Aceste conducte colectoare sunt încălzite electric continuu direct, tehnologie destul de nouă în industrie, care asigură fiabilitatea și reducerea costurilor de operare.

Platforma de apă de mică adânci-me va fi fără echipaj și va reprezenta locul unde va avea loc procesarea gazelor naturale. Platforma va genera propria energie electrică și va funcţiona la cele mai înalte standarde de siguranţă și protecţie a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanţă, printr-un „digital twin“ (copie digitală). Aceasta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătăţirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului de energie electrică și reducerea emisiilor. 

Gazul natural descoperit este de  calitate foarte înaltă și, prin urmare, necesită foarte puţină prelucrare. Gazul va fi uscat sau deshidratat spre a fi conform cu specificaţiile de vânzare a gaze-lor naturale, apoi va fi transportat printr-o conductă de 160 de kilometri până la ţărm, unde va trece printr-o staţie de măsurare și va intra în reţeaua naţională de transport a gazelor la Tuzla.

Prin ce este diferit Neptun Deep de exploatarea actuală de hidrocarburi pe care o aveţi în Marea Neagră?

În primul rând, așa cum am menţionat, Marea Neagră nu e un teritoriu nou pentru noi. OMV Petrom are peste patru decenii de experienţă ca operator offshore și, în prezent, aproximativ un sfert din producţia noastră de gaze naturale provine din zăcămintele offshore din ape de mică adâncime. Însă având în vedere perioada îndelungată de producţie, aceste zăcăminte sunt în declin, așadar producem puţine gaze naturale din ele. Este o situaţie similară cu cea a zăcămintelor onshore.

Ceea ce este diferit în cazul Neptun Deep este că reprezintă primul proiect în ape de mare adâncime în zona românească a Mării Negre, cu unele activităţi în ape cu adâncimea de peste 1.000 de metri.  Așadar, a fost nevoie să ne completăm capabilităţile interne cu noi membri ai echipei, cu experienţă internaţională în proiecte de apă adâncă. Avem acum o echipă internaţională extrem de capabilă, din punct de vedere tehnic, și diversă, care va lucra la diferitele etape ale construcţiei și instalării echipamentelor.

Care sunt marile provocări ale dezvoltării proiectului Neptun Deep?

Probabil, Neptun Deep este unul dintre cele mai mari și complexe proiecte de infrastructură din România la acest moment. Realizarea lui presupune multiple proiecte care se derulează în paralel – de la obţinerea autorizaţiilor și avizelor necesare la contractarea furnizorilor și până la execuţia efectivă.  Toate sunt necesare pentru a ne atinge obiectivele propuse. Totodată, trebuie să avem un management strict al costurilor, în condiţiile în care investiţiile necesare pentru dezvoltare sunt de până la 4 miliarde de euro.

Organizaţiile de mediu, precum Greenpeace România, contestă proiectul și afirmă că decizia de începere a investiţiei este „catastrofală pentru biodiversitate, mediu și litoralul românesc“. Cum răspundeţi?

Planul proiectului Neptun Deep ia în considerare orice posibil impact asupra mediului și comunităţilor locale. Ca parte a dezvoltării, vom efectua evaluări de mediu și ale vieţii marine și, acolo unde este necesar, vom pune în aplicare măsuri de atenuare. Gazoductul care vine de pe platformă va fi îngropat în întregime. Când ajunge la mal, conducta va trece printr-un tunel de traversare fără nicio perturbare a plajei. Pe toată durata proiectului, o echipă dedicată de specialiști și biologi marini va monitoriza permanent impactul asupra mediului marin. Operăm în siguranţă în Marea Neagră de mulţi ani și sunt încrezătoare că avem capabilităţile de a continua în același mod.

Citește interviul complet pe Historia.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite