OMV Petrom a semnat contractul principal pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep

0
Publicat:

OMV Petrom a semnat, joi, contractul principal, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, Foto: Shutterstock
Proiectul Neptun Deep intră în faza de dezvoltare, Foto: Shutterstock

OMV Petrom a semnat cu Saipem S.p.A. şi Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro", arată reprezentanții companiei.

Potrivit acestora, OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, țara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 probe, 6 în ape adânci (~1000m) și 4 în ape puțin adânci (~100m), 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către țărm (~160km) și stația de măsurare a gazelor Tuzla.

În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziții, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare și punere în funcțiune pentru instalațiile maritime din cadrul proiectului.

În plus, contractul Implică testarea și punerea în funcțiune, pentru stația de măsurare a gazelor naturale, și secțiunile de lângă țărm și de pe uscat ale conductei de producție gaze, care vor fi construite de alți contractori.

Atribuirea contractului s-a făcut în urma unui proces public de achiziție.

Costurile aferente contractului se vor împărți în mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom si Romgaz.

Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep – practic, acesta marchează începerea fazei de execuție. Vom continua să lucrăm în ritm susținut astfel încât să producem volumele de gaze așteptate, în siguranță, începând cu 2027.", a transmis, Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

La rândul său, Alessandro Puliti, CEO Saipem, a precizat: „Suntem mândri că am fost selectați, în urma unui proces competitiv, ca furnizori în cadrul contractului EPCIC pentru dezvoltarea Neptun Deep. (...) Vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploiești, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalațiile offshore. Acest Centru reunește 200 de cercetători și experți, iar 95% dintre ei sunt români."

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Înfiinţată în 1957, Saipem este o multinaţională italiană de servicii petroliere şi una dintre cele mai mare companii de acest gen din lume. Până în 2016, a fost o filială a gigantului de petrol şi gaze Eni, care ajungea recent la o participaţie de circa 30% din capitalul social al companiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite