Inteligența artificială afectează piața muncii. Ce meserii vor arăta diferit în următorii ani
0Deși sunt încă relativ noi, se preconizează că modelele lingvistice mari (LLM) și alte tehnologii generative de inteligență artificială vor avea o influență semnificativă asupra modului în care oamenii își desfășoară profesiile.

Cele mai noi forme de inteligență artificială generativă revoluționară sunt create prin intermediul învățării profunde, care reprezintă procesul de antrenare a modelelor de fundație pe modele foarte mari seturi foarte mari de date. Aceste modele de bază sunt de obicei create sub forma unei rețele neuronale, ale cărei structură este inspirată de aranjamentul neuronilor din creierul uman.
Modelele de bază mari sunt antrenate pe cantități mari de date și au aparent niveluri supraomenești de capacitate de predicție, care pot fi exploatate prin producerea de texte sau imagini în ca răspuns la o solicitare scrisă.
Până în prezent, modelele generative de inteligență artificială au fost configurate într-o varietate de instrumente diferite pentru a servi diferitelor contexte, sau diferitelor acțiuni realizate în activitatea profesiilor, cum ar fi cele de imagine, audio sau video, creație, identificarea fraudelor financiare și alte riscuri de securitate, precum și o multitudine de limbaj general, inclusiv capacitatea de a genera limbaj natural, matematic și computațional.
Pentru a identifica departamentele profesionale cele mai afectate de inteligența artificială, cercetătorii din cadrul Forumului Economic Mondial au evaluat peste 19.000 de sarcini profesionale (de exemplu, citirea documentelor) pentru a determina dacă acestea se bazează pe limbaj. În cazul în care o sarcină a fost considerată bazată pe limbaj, s-a determinat apoi cât de multă implicare umană era necesară pentru a îndeplini sarcina respectivă.
Astfel, potrivit rezultatelor studiului, domeniul IT ar urma să fie cel mai afectat de dezvoltările inteligenței artificiale, 73% dintre respondenți susținând că efectele vor modifica activitatea pe o scară largă. Pe locul secund se situează domeniul finanțelor, cu 70% dintre respondenți susținând că industria va fi modificată de AI.
Locurile de muncă din domeniul tehnologic, cum ar fi dezvoltatorii de software, dezvoltatorii web, programatorii de calculatoare, programatorii și cercetătorii de date sunt „destul de sensibile” la tehnologiile de inteligență artificială care „vor deplasa o mai mare parte din munca lor”, a declarat Anu Madgavkar, partener la McKinsey Global Institute.
Acest lucru se datorează faptului că inteligența artificială, cum ar fi ChatGPT, se pricepe să calculeze numere cu o precizie relativă.
De fapt, tehnologiile avansate, cum ar fi ChatGPT, ar putea produce cod mai rapid decât oamenii, ceea ce înseamnă că munca poate fi finalizată cu mai puțini angajați, a declarat pentru Business Insider Mark Muro, un senior fellow la Brookings Institute care a cercetat impactul AI asupra forței de muncă americane.
Mai apoi, în top se regăsesc domenii precum: vânzări, resurse umane, marketing, juridic și lanțul de aprovizionare.