Lumea are nevoie de investiţii masive pentru a face faţă majorării cererii de petrol. Suma estimată de OPEC

0
Publicat:

Investiţiile insuficiente în sectorul gazelor şi petrolului ar putea provoca volatilitate pe piaţă pe termen lung, a avertizat luni secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, transmite Reuters.

Cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut, luni, cu 1%, Foto: Arhivă Adevărul
Cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut, luni, cu 1%, Foto: Arhivă Adevărul

Lumea trebuie să se concentreze pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în loc să înlocuiască o formă de energie cu alta, şi sunt necesare investiţii masive în toate sectoarele energetice”, a precizat oficialul OPEC, informează Agerpres.

Acesta este adevărul care trebuie spus", a declarat Al Ghais, la o conferinţă dedicată gazelor şi petrolului în Dubai.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol estimează că lumea are nevoie de investiţii în valoare de 12.100 miliarde de dolari pentru a face faţă majorării cererii de petrol pe termen lung.

În condiţiile în care creşterea cererii de petrol pe pieţele globale este estimată la aproximativ opt milioane de barili pe zi (bpd), lumea s-ar putea confrunta cu probleme în aprovizionare, deoarece sancţiunile occidentale asupra petrolului rusesc limitează creşterea producţiei, a apreciat Fereidun Fesharaki, preşedintele FGE Consultancy.

G7 (grupul statelor puternic industrializate), Uniunea Europeană şi Australia au fost de acord să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei rusesc exportat pe cale maritimă şi de asemenea au stabilit o limită superioară pentru preţul produselor petroliere ruseşti, pentru reducerea veniturilor realizate de Moscova din exporturile de petrol şi gaze, după invadarea Ucrainei.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut luni cu aproximativ 1%, la valoarea de 74,82 dolari.

OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei, a decis, lrecent, reducerea combinată a producţiei cu aproximativ 1,16 milioane bpd.

În cazul Arabiei Saudite - cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) - este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

Totodată, producţia Rusiei de petrol şi condensat de gaze ar urma să scadă la aproximativ 515 milioane tone (10,3 milioane bpd) anul acesta, de la 535 milioane tone în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite