Instant Factoring: 98% din afacerile din România au un termen mediu de încasare a facturilor de peste 150 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul mediu de încasare a facturilor în România pentru companiile cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 158 de zile, afectând peste 98% din totalul afacerilor de pe piaţa locală, potrivit datelor Instantfactoring.com, prima companie fintech românească de factoring.

Conform statisticilor naţionale privind mediul de afaceri, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt faţă de furnizori este de 55%, iar media gradului de îndatorare al companiilor cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 75%. În România, firmele cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor şi însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor.

De asemenea, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut cu circa 15% în ultimii ani, de la 58% în 2008 la 73% în 2015. Sectoarele de activitate cele mai afectate de întârzierea de plată şi de termenul de încasare mai mare de 120 de zile sunt: construcţii, distribuţie, agricultură, transporturi, metalurgie, servicii prestate întreprinderilor.

“Statisticile privind termenele de încasare a facturilor şi datoriile înregistrate de companiile din România sunt îngrijorătoare. Firmele întâmpină dificultăţi la finanţare, iar microîntreprinderile şi IMM-urile sunt cele mai expuse acestui fenomen, fiind cele care au cea mai mare nevoie de lichidităţi pentru a funcţiona. Riscurile pe care le pot întâmpina companiile afectate de aceste cifre sunt legate de destabilizarea cash-flow-ului pe termen scurt. Majoritatea companiilor se confuntă cu o discrepanţă majoră între termenele scurte de plată către proprii furnizori şi termenele lungi de încasare de la clienţi. În aceste intervale, resursele de cash ale companiei sunt limitate, lucru ce poate duce la îngreunarea plăţilor sau poate afecta chiar creşterea şi dezvoltarea companiei, în condiţiile în care aceasta nu are resurse să onoreze comenzi noi”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring.

Analizele companiei relevă faptul că peste 90% dintre instituţiile bancare din România nu acceptă spre finanţare firme mici sau care abia şi­au început activitatea. Băncile oferă soluţii de finanţare mult prea inflexibile pentru nevoile afacerilor mici, iar timpii mari de răspuns, birocraţia fluxului de aprobare şi necesitatea prezentării unor garanţii descurajează încercările companiilor de a accesa o finanţare. Potrivit specialiştilor Instant Factoring, lipsa de automatizare a unor procese şi fluxuri interne în banci face ca, în cele mai multe cazuri, randamentul obţinut în urma finanţării unei companii mici să nu încurajaze acest gen de finanţări.

În acest context, Instant Factoring îşi propune să transforme în bani orice factură în valoare de maximum 10.000 lei (TVA inclus) care mai are până la scadenţă cel puţin şapte zile şi cel mult 120 de zile, în mai puţin de 24 de ore, cu ajutorul tehnologiei fintech. După încărcarea facturii pe platformă de către client, acesta primeşte un răspuns pozitiv sau negativ în două ore, iar în 24 de ore de la răspunsul pozitiv se va face viramentul bancar în contul său, fără a avea nevoie de alte documente. Costul serviciului este reprezentat de un singur comision, în valoare de 3% pe lună din suma totală a facturii, care va fi afişat automat în momentul încărcării facturii de către client.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite