ING Bank avertizează că deficitul va ajunge la 9,3% din PIB în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul bugetar în primele cinci luni ale acestui an a ajuns la 7,2 miliarde lei

Deficitul bugetar al României ar putea depăşi 9% din PIB în acest an, prognozează analiştii ING Bank, avertizând că acest lucru va majora presiunea asupra rating-ului suveran, aflat la un prag de ”junk” (nerecomandat investiţiilor), în special în contextul în care nivelul datoriei publice se va apropia de 50% din PIB în 2021, scrie cursdeguvernare.ro.

„Riscul retrogradării rating-ului suveran al României se va menţine cel puţin până la sfârşitul anului viitor”, notează economiştii ING România într-un raport transmis investitorilor. Moody’s şi Fitch urmează să rediscute evoluţia economia locale în octombrie şi vreme ce S&P va actualiza rating-ul României în decembrie.

Adoptarea majorării cu 14% a pensiilor va avea un impact de 0,3 puncte procentuale din PIB în acest an, respectiv de 1,2 puncte procentuale din PIB în 2021. Cumulată cu alte măsuri precum majorarea alocaţiilor copiilor, dar şi cu aşteptarea unei reveniri economice mai lente în a doua parte a anului, ţinta de deficit bugetar asumată de Guvern, de 8,6% din PIB pare fezabilă doar într-un scenariu optimist, sunt de părere specialiştii băncii olandeze.

„Am ajustat scenariul central cu un deficit bugetar de 9,3% din PIB care include majorarea cu 14% a pensiilor, majorarea alocaţiilor cu 20%”, se arată în raportul citat.

Pentru anul viitor, ei se aşteaptă la o majorare a deficitului de la 5,2% din PIB la 6,3% din PIB.

„Un ritm de reducere a deficitului bugetar cu 3 puncte procentuale (de la 9,3% în 2020 la 6,3% în 2021) reprezintă, în opinia noastră, un echilibru rezonabil între nevoia de consolidare fiscală şi nevoia de a menţine ritmul de creştere al economiei. Încercarea de a reduce deficitul cu mai mult de atât ar putea duce la o contracţie a economiei, pe care orice guvern va încerca să o evite”, spun ei.

Specialiştii băncii se aşteaptă ca necesarul de finanţare din perioada august-decembrie va fi de circa zece miliarde de lei pe lună, „o sumă respectabilă”, se arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite