INFOGRAFIE România, cuprinsă de „febra benzinăriilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giganţii Gazprom şi SOCAR se luptă momentan pentru poziţia a cincea în topul petroliştilor de pe piaţa românească, dar au planuri mari în ţara noastră.

După avalanşa de malluri şi supermarketuri, iată că România cunoaşte şi o altă „febră“: cea a benzinăriilor. 

Intrarea gigantului rus Gazprom şi a companiei azere SOCAR pe piaţa locală pune concurenţa pe jar, căci noii competitori deschid de zor noi staţii şi au planuri agresive în ţara noastră pentru următorii ani. Dintre ceilalţi mari jucători, doar Petrom şi MOL se aflau pe profit, ceea ce pune o presiune suplimentară.

Umăr la umăr

Grupul azer de stat SOCAR a anunţat marţi deschiderea celei de-a 15-a benzinării din România. Situată la Piatra Neamţ, aceasta vine cu o serie de inovaţii, precum fast-food unde se servesc shaorma şi kebab, dar şi amplasarea unor tablete de pe care clienţii pot intra pe internet. 

Până acum, SOCAR s-a concentrat pe zona Moldovei şi a investit în acest an 22 de milioane de euro, având un buget total pe 2013 de 50 de milioane de euro. 

Mai mult, compania a achiziţionat terenuri pentru benzinării în toată ţara, astfel că sigla azerilor va apărea curând în toate zonele României. „Investiţiile SOCAR România în reţeaua de retail, la nivel naţional, sunt în creştere. Suntem în punctul în care am achiziţionat terenuri pentru benzinării în toată ţara: în curând o să vedeţi staţii sub brandul SOCAR în toate zonele României. Avem planificat pentru anul în curs un buget de 50 de milioane de euro. Planul de investiţii, numărul benzinăriilor şi ritmul dezvoltării naţionale în 2013 depind de dinamica pieţei carburanţilor din România, dar şi de întregul proces birocratic de autorizare“, a declarat Hamza Karimov, directorul executiv al SOCAR România. 

socar

În 2011, compania anunţa planul de a ajunge în ţara noastră la un număr de 300 de staţii. Guvernul a propus recent companiei azere să preia combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an, reprezentanţii acesteia afirmând că vor face înainte o analiză.

Gazprom a vrut reţeaua Rompetrol

Şi grupul rus Gazprom a deschis zilele trecute o benzinărie pe Autostrada Bucureşti-Piteşti. În acest moment, reţeaua Gazprom din România cuprinde 12 staţii. A doua fază a programului de dezvoltare a reţelei pe piaţa locală include construcţia a încă 20 de benzinării. În total, până la sfârşitul anului, grupul rus va ajunge în România la 50 de benzinării.

La o reţea de 50 de staţii de distribuţie, Gazprom ar depăşi grupul Eni care are în România 37 de benzinării Agip. De altfel, la finele anului trecut, presa a scris că Gazprom doreşte preluarea benzinăriilor Eni.

Una peste alta, Gazprom vrea să ajungă la 250 de benzinării până în 2015 în zona Balcanilor, din care 120 în România. Oficialii Rompetrol au declarat în urmă cu doi ani că Gazprom făcuse la acel moment o ofertă pentru a prelua reţeaua de benzinării deţinută de kazahi în România, dar aceasta a fost refuzată. Gazprom activează prin subsidiara NIS, fosta companie petrolieră sârbă de stat, achiziţionată în 2008.

Doar trei rafinării funcţionale

Maghiarii de la MOL au 137 de benzinării, în vreme ce ruşii de la Lukoil se află pe podium cu 301 staţii, controlând 20% din piaţă, potrivit informaţiilor de pe site-urile companiilor. De altfel, Lukoil menţionează că cifra sa de afaceri în România a depăşit anul trecut, pentru prima oară, 6,03 miliarde de lei, vânzările urcând cu 15% faţă de 2011. 

image

Poziţia a doua este adjudecată de către Rompetrol, care are în ţara noastră 450 de benzinării, dar şi un plan de deschidere a altor 30 în acest an. În luna februarie, Azamat Zhangulov, vicepreşedintele al Rompetrol Group, declara, într-un interviu pentru Bloomberg, că societatea vrea să deschidă aproximativ 150 de staţii noi în România şi alte 200 în Bulgaria, Georgia şi Republica Moldova. Cu 600 de staţii, grupul controlat de kazahii de la KazMunaiGaz ar ajunge pe primul loc.

Şi asta pentru că, în acest moment, Petrom deţine 545, din care 386 sunt operate sub brandul Petrom şi alte 159 sub cel OMV. Activitatea de distribuţie din România este concentrată în compania OMV Petrom Marketing. În acest moment, doar trei rafinării funcţionează în România: Brazi (Petrom), Petromidia (Rompetrol) şi Petrotel (Lukoil). Companiile petroliere au împreună vânzări echivalente cu 6% din Produsul Intern Brut.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite