INFOGRAFIE Cum îşi planifică românii cheltuielile de Sărbători şi cum îşi organizează bugetele pentru cadouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi români planifică din timp cheltuielile de sărbători şi caută să economisească pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, arată un sondaj online desfăşurat pe portalul SigurantaFinanciara.ro la iniţiativa Provident Financial România.

Peste 65% dintre participanţii la sondaj declară că îşi planifică din timp lista de cadouri, coşul de cumpărături şi restul achiziţiilor specifice şi fac tot posibilul să se încadreze în buget.

În acelaşi timp, 29% spun că vor face cumpărăturile de sărbători sporadic, în funcţie de oportunităţi şi de buget, chiar dacă se aşteaptă să depăşească bugetul disponibil.

Banii puşi deoparte trebuie completaţi

43% dintre participanţii la sondaj declară că au pus bani deoparte pentru sărbători, urmând să mai completeze cu venituri obţinute în luna decembrie dacă este necesar.

În acelaşi timp, 13% dintre respondenţi spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului.

Doar jumătate pun mai mult în coşul de Crăciun

Coşul de cumpărături pentru Crăciun va presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 4 din 10 respondenţi, în timp ce 14% spun că vor cheltui mai puţin decât de obicei, întrucât împart cheltuielile pentru masa de Crăciun cu întreaga familie.

Restul se aşteaptă să cheltuiască mai mult faţă de coşul săptămânal obişnuit, cuprinşi de febra sărbătorilor.

Cadourile, o treime din buget

Pentru cadourile de sărbători, 44% dintre respondenţi estimează că vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei, iar un sfert declară că vor cheltui sub 10% din bugetul lunar, întrucât au economisit şi au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli.

Unul din cinci respondenţi va aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sărbători, iar 9% declară că se aşteaptă să cheltuie mai mult decât îşi permit, cel mai probabil fiind necesar să se împrumute pentru a-şi echilibra bugetul.

Creşte interesul pentru planificarea cheltuielilor

„Vedem un interes tot mai mare în rândul românilor pentru planificarea cheltuielilor, optimizarea bugetului de familie şi economisirea pentru anumite evenimente cum sunt Sărbătorile de Crăciun.

Rezultatele sondajului sugerează că tot mai mulţi români adoptă un comportament financiar responsabil şi planifică din timp cheltuielile din timpul sărbătorilor de iarnă“, a declarat Viktor Boczán, directorul general al Provident Financial România.

Ce venituri au respondenţii

4 din 10 respondenţi au venituri familiale lunare cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, pentru aproape un sfert bugetul de familie este cuprins între 2.500 şi 4.000 de lei, iar aproape 10% obţin venituri lunare mai mari de 4.000 de lei.

Chestionarul a fost completat pe SigurantaFinanciara.ro, centrul online de resurse de educaţie financiară şi antreprenorială lansat în octombrie 2013 cu susţinerea Provident.

Platforma SigurantaFinanciara.ro a avut peste 100.000 vizitatori unici până în prezent, 30% dintre ei revenind cu regularitate pe site pentru a obţine informaţii care să-i ajute să-şi planifice bugetul de familie şi să ia decizii financiare responsabile.

Provident Financial România este o instituţie financiară nebancară înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României şi face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanţi furnizori de credite la domiciliu din Europa.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite