Inflația se reduce în Germania și Franța, pe fondul scăderii prețurilor la alimente și energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele privind inflația din Germania și Franța au scăzut în martie, în principal din cauza scăderii prețurilor la alimente și energie, ceea ce a condus la mai multe speranțe că inflația va reveni în curând la ținta de 2% a BCE.

foto săgeți foto deflație
Foto: Shutterstock

Inflația anuală a Germaniei pentru luna martie 2024 a fost publicată vineri dimineață, fiind de 2,2%, potrivit Oficiului Federal de Statistică. Aceasta a fost o scădere față de 2,5% din februarie, fiind totodată cea mai mică cifră din mai 2021, transmite euronews.com.

Acest lucru s-a datorat în principal faptului că inflația alimentelor a înregistrat primul declin din februarie 2015, alunecând la -0,7% în martie, de la 0,9% în luna precedentă. În mod similar, prețurile la energie au scăzut și ele într-un ritm mai rapid, la -2,7%, de la -2,4% în februarie.

Inflația bunurilor s-a redus, de asemenea, la 1,0% în martie, de la 1,8% în luna precedentă. Cu toate acestea, prețurile serviciilor au crescut de la 3,4% în februarie, la 3,7% în martie.

Inflația de bază, care nu ia în considerare prețurile la energie și alimente, a scăzut în martie la cea mai mică cifră din iunie 2022, la 3,3%.

Inflația de la o lună la alta în martie a crescut cu 0,4%, la fel ca în februarie.

Raportul privind inflația din martie din Germania a alimentat și mai mult speranțele investitorilor că inflația din această țară va coborî în curând la ținta de 2% a Băncii Centrale Europene. Acest lucru ar putea contribui în mare măsură la sprijinirea redresării economice și la reducerea costului vieții în cea de-a doua economie ca mărime din Europa.

Inflația din Franța scade la cel mai scăzut nivel din septembrie 2021

Tot vineri a fost publicat și raportul francez privind inflația anuală pentru martie 2024, care a fost de 2,3%, potrivit INSEE Franța, cea mai mică cifră din septembrie 2021. A fost, de asemenea, o reducere considerabilă față de 3% în februarie și sub așteptările analiștilor de 2,6%.

La fel ca în Germania, scăderea inflației din Franța s-a datorat, de asemenea, în principal scăderii prețurilor la alimente, înregistrându-se la 1,7% în martie, față de 3,6% în februarie. Inflația din sectorul serviciilor a scăzut la 3%, de la 3,2% în luna precedentă, în timp ce inflația din sectorul energetic a scăzut semnificativ la 3,4%, de la 4,3% în februarie.

Inflația pentru produsele manufacturate a scăzut, de asemenea, la 0,1%, de la 0,4% în luna precedentă, iar prețurile la tutun au urmat aceeași tendință, scăzând de la 18,7% în februarie la 10,7% în martie.

De la o lună la alta, inflația franceză a crescut cu 0,2% în martie, de la 0,8% în martie, în principal din cauza scăderii prețurilor la energie.

Inflația din martie în Spania revine de la minimul ultimelor șase luni

În luna martie, inflația din Spania a înregistrat o creștere de la minimul ultimelor șase luni înregistrat în februarie, ajungând la 3,2%, față de 2,8% în luna precedentă, potrivit Institutului Național de Statistică (INE). Acest lucru s-a datorat în principal creșterii prețurilor la utilități și la locuințe, care au înregistrat o creștere de 1,5%, față de -2,7% în februarie.

Prețurile la transporturi au urcat și ele la 2,9%, de la 2,4% în luna precedentă, în timp ce prețurile la cultură și recreere au avansat cu 3,8% în martie, de la 2,8% în februarie. Cu toate acestea, prețurile au scăzut pentru alimente și băuturi nealcoolice, la 4,3% de la 5,3% în februarie.

De la o lună la alta, inflația din martie a crescut cu 0,8% față de februarie.

Spania s-a confruntat în ultimele luni cu o inflație aparent lipicioasă și ridicată, din cauza marjelor de profit din servicii relativ ridicate, precum și a scăderii productivității, în special în sectorul deschis. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite