Inflația se reduce în Germania și Franța, pe fondul scăderii prețurilor la alimente și energie
0Cifrele privind inflația din Germania și Franța au scăzut în martie, în principal din cauza scăderii prețurilor la alimente și energie, ceea ce a condus la mai multe speranțe că inflația va reveni în curând la ținta de 2% a BCE.
Inflația anuală a Germaniei pentru luna martie 2024 a fost publicată vineri dimineață, fiind de 2,2%, potrivit Oficiului Federal de Statistică. Aceasta a fost o scădere față de 2,5% din februarie, fiind totodată cea mai mică cifră din mai 2021, transmite euronews.com.
Acest lucru s-a datorat în principal faptului că inflația alimentelor a înregistrat primul declin din februarie 2015, alunecând la -0,7% în martie, de la 0,9% în luna precedentă. În mod similar, prețurile la energie au scăzut și ele într-un ritm mai rapid, la -2,7%, de la -2,4% în februarie.
Inflația bunurilor s-a redus, de asemenea, la 1,0% în martie, de la 1,8% în luna precedentă. Cu toate acestea, prețurile serviciilor au crescut de la 3,4% în februarie, la 3,7% în martie.
Inflația de bază, care nu ia în considerare prețurile la energie și alimente, a scăzut în martie la cea mai mică cifră din iunie 2022, la 3,3%.
Inflația de la o lună la alta în martie a crescut cu 0,4%, la fel ca în februarie.
Raportul privind inflația din martie din Germania a alimentat și mai mult speranțele investitorilor că inflația din această țară va coborî în curând la ținta de 2% a Băncii Centrale Europene. Acest lucru ar putea contribui în mare măsură la sprijinirea redresării economice și la reducerea costului vieții în cea de-a doua economie ca mărime din Europa.
Inflația din Franța scade la cel mai scăzut nivel din septembrie 2021
Tot vineri a fost publicat și raportul francez privind inflația anuală pentru martie 2024, care a fost de 2,3%, potrivit INSEE Franța, cea mai mică cifră din septembrie 2021. A fost, de asemenea, o reducere considerabilă față de 3% în februarie și sub așteptările analiștilor de 2,6%.
La fel ca în Germania, scăderea inflației din Franța s-a datorat, de asemenea, în principal scăderii prețurilor la alimente, înregistrându-se la 1,7% în martie, față de 3,6% în februarie. Inflația din sectorul serviciilor a scăzut la 3%, de la 3,2% în luna precedentă, în timp ce inflația din sectorul energetic a scăzut semnificativ la 3,4%, de la 4,3% în februarie.
Inflația pentru produsele manufacturate a scăzut, de asemenea, la 0,1%, de la 0,4% în luna precedentă, iar prețurile la tutun au urmat aceeași tendință, scăzând de la 18,7% în februarie la 10,7% în martie.
De la o lună la alta, inflația franceză a crescut cu 0,2% în martie, de la 0,8% în martie, în principal din cauza scăderii prețurilor la energie.
Inflația din martie în Spania revine de la minimul ultimelor șase luni
În luna martie, inflația din Spania a înregistrat o creștere de la minimul ultimelor șase luni înregistrat în februarie, ajungând la 3,2%, față de 2,8% în luna precedentă, potrivit Institutului Național de Statistică (INE). Acest lucru s-a datorat în principal creșterii prețurilor la utilități și la locuințe, care au înregistrat o creștere de 1,5%, față de -2,7% în februarie.
Prețurile la transporturi au urcat și ele la 2,9%, de la 2,4% în luna precedentă, în timp ce prețurile la cultură și recreere au avansat cu 3,8% în martie, de la 2,8% în februarie. Cu toate acestea, prețurile au scăzut pentru alimente și băuturi nealcoolice, la 4,3% de la 5,3% în februarie.
De la o lună la alta, inflația din martie a crescut cu 0,8% față de februarie.
Spania s-a confruntat în ultimele luni cu o inflație aparent lipicioasă și ridicată, din cauza marjelor de profit din servicii relativ ridicate, precum și a scăderii productivității, în special în sectorul deschis.