Inflaţia în zona euro, scădere peste aşteptări la final de an. Cu cât au crescut preţurile la energie

0
Publicat:

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în decembrie, dar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de aproape cinci ori peste ţinta sa de 2%, transmite Reuters.

Inflaţia în zona euro a încetinit la 9,2%, Foto: Shutterstock
Inflaţia în zona euro a încetinit la 9,2%, Foto: Shutterstock

Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 9,2% în decembrie, de la 10,1% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 9,7%, informează Agerpres.

Conform sursei citate, scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 25,7% în decembrie, semnificativ mai mic decât cel de 34,9% consemnat în luna noiembrie.

În schimb, inflaţia preţurilor la alimente a continuat să accelereze, de la 13,6% în noiembrie, la 13,8% în decembrie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,9%, la 6,6% în noiembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Letonia (20,7%), Lituania (20%) şi Estonia (17,5%). La polul opus, cea mai redusă creştere a preţurilor se înregistrează în Spania (5,6%).

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat în decembrie dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 8,4% în 2022, la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Tot în decembrie, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde promitea că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul pentru a combate inflaţia, informa AFP.

Într-un mesaj video adresat europenilor îngrijoraţi de diminuarea puterii lor de cumpărare, oficialul a transmis: „Majorăm rata dobânzilor şi vom continua să o majorăm, într-un ritm susţinut, până când va fi la nivelul care va asigura o revenire rapidă a inflaţiei la ţinta noastră pe termen mediu de 2%", a declarat Christine Lagarde în mesajul său video. „Şi vom reuşi", a adăugat aceasta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite