Industria românească a crescut cu 1,3% în primul semestru. Ramura extractivă continuă declinul accentuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cumulat pe primul semestru, producţia industrială din România a crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Cumulat pe primul semestru, producţia industrială din România a crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Industria a consemnat o creştere de 1,1%, în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce avansul pe primul semestru s-a situat la 1,3%, susţinut doar de industria prelucrătoare, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

În mai, creşterea a fost de 1,5%. Producţia industrială a înregistrat cel mai mare avans din acest an în luna aprilie. Atunci, creşterea a fost de 3,4% faţă de aceeaşi lună din 2015, după un început de an modest.

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în iunie un declin accentuat, de 20%, dar care a încetinit faţă de nivelul înregistrat în mai, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a înregistrat cea mai mare creştere, cu un avans de 5,2%. Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a frânat ritmul de creştere în iunie şi mai mult, cu un avans de 1,5% faţă de iunie 2015. În aprilie, industria de prelucrare avansase cu 4,5%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Comparativ cu luna mai, producţia industrială a crescut cu 2,6%, stimulată de producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un avans de 3,6%, şi de industria prelucrătoare, cu 2,6%, în timp ce industria extractivă a scăzut cu 2,4%.

Industria, în primul semestru din 2016

Cumulat pe primul semestru, producţia industrială din România a crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,2%. Industria extractivă a scăzut însă cu 19,7%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 0,8%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat însă o scădere cu 0,1%, din cauza industriei extractive (-19,6%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,8%). Industria prelucrătoare a crescut totuşi cu 2,2%.

În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.

Industria reprezintă aproape un sfert din economia românească.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite