Încă o bancă majorează avansul la creditele imobiliare, din cauza Legii dării în plată. Este a 13-a instituţie de credit care înăspreşte condiţiile de finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o bancă a anunţat luni că majorează avansul minim solicitat la creditele imobiliare, în urma intrării în vigoare a Legii privind darea în plată. Acesta este cea de-a 13-a instituţie bancară care înăspreşte condiţiile de creditare.

Banca Comercială Carpatica a majorat avansul pentru creditele imobiliare în lei la 28%, noile condiţii fiind valabile de vineri, 13 mai, odată cu intrarea în vigoare a legii privind darea în plată, fiind a 13-a instituţie de credit care înăspreşte condiţiile de finanţare.

„Decizia băncii apare ca o necesitate a menţinerii condiţiilor de prudenţialitate şi competitivitate ca efect al impactului pe care legislaţia o poate avea asupra portofoliului de clienţi, dar şi ca o necesitate a adaptării ofertei împrumuturilor noului cadru legislativ prin adecvarea politicilor de creditare“, se arată într-un comunicat transmis de Banca Comercială Carpatica.

Până la acest moment, 12 bănci au înăsprit deja condiţiile de creditare pe fondul apariţiei dării în plată, majorând în general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.

Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare înainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD şi Alpha Bank au aplicat măsurile la puţin timp după votarea legii în Camera Deputaţilor, pe 13 aprilie.

Totodată, banca de stat CEC Bank a crescut la 30% avansul la creditele imobiliare şi marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei şi cu 2 puncte procentuale la cele în valută.

BCR a majorat avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finanţare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

De asemenea, ING Bank şi UniCredit Bank au mărit avansul la 25%, iar Banca Transilvania între 20% şi 35% pentru lei şi la minim 30% pentru euro.

Legea dării în plată a intrat în vigoare vineri, 13 mai.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite