Impozitul pe proprietate va cre┼čte de cel pu┼úin patru ori ├«n urma schimb─ârilor aduse Codului Fiscal

0
0
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Printre modific─ârile aduse Codului Fiscal se num─âr─â schimbarea radical─â a bazei de calcul fa┼ú─â de care se aplic─â cota de impozitare a propriet─â┼úilor imobiliare, ceea ce cre┼čte substan┼úial sumele pl─âtite statului de proprietarii de imobile.

Modific─ârile aduse Codului Fiscal, cel pu┼úin ├«n privin┼úa impozitelor pe proprietate, pot cre┼čte chiar ┼či de 4 ori valoarea d─ârilor pl─âtite c─âtre stat de proprietarii de imobile.

Potrivit proiectului pus ├«n dezbatere pe site-ul Ministerului Finan┼úelor, se propune un nou mod de calcul ┼či ├«n cazul impozitului anual pentru cl─âdirile reziden┼úiale pe baza valorilor cuprinse ├«n Studiile de pia┼ú─â referitoare la valorile orientative privind propriet─â┼úile imobiliare din Rom├ónia, administrate de Uniunea Na┼úional─â a Notarilor Publici din Rom├ónia publicate anual pe pagina de internet a UNNPR ┼či a cotelor de impozitare respective.┬á

Astfel, se propune modificare limitelor minime ale cotelor de impozitare ┼či anume: la cl─âdiri reziden┼úiale cotele vor fi de 0,1% ÔÇô 0,2% (fa┼ú─â de 0,08% - 0,2% c├ót este ├«n prezent), iar la cl─âdirile nereziden┼úiale cotele vor fi de 1% ÔÇô 1,3%.

Model de calcul

├Än prezent, dac─â lu─âm ├«n calcul un apartament de 85 de metri p─âtra┼úi ├«ntr-o zon─â central─â a Bucure┼čtiului, ┼úin├ónd cont de un coeficient de corec┼úie de 2,5 (care ┼úine seam─â de rangul localit─â┼úii ┼či de zona ├«n care e amplasat imobilul)), valoarea impozabil─â ar fi de 212.500 de┬á lei. Aplic├ónd cota actual─â de impozitare minim─â, de 0,08%, ar ├«nsemna un impozit anual de 170 de lei.┬á

În cazul în care impozitarea s-ar aplica la valoarea reală a pieţei impozitul ar fi de câteva ori mai mare.

Concret, valoarea real─â a unui apartament nou de 85 de metri p─âtra┼úi, situat ├«n zona central─â a Capitalei, este de 140.000 de euro, echivalentul a 700.000 lei, conform informa┼úiilor ob┼úinute de ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ de la un Birou notarial. Aplic├ónd cota minim─â de impozitare de 0,1% rezult─â un impozit de 700 de lei/an, de 4,11 ori mai mare dec├ót ├«n cazul actualei metode de calcul.

Aceste valori ale impozitelor pe proprietate vor putea fi majorate sau diminuate cu până la 50% de către autorităţile publice locale, la propunerea autorităţii executive, se arată în proiect.

Modific─ârile aduse Codului Fiscal vizeaz─â ┼či situa┼úiile privind v├ónzarea unui teren sau a unei cl─âdiri, caz ├«n care contribuabilii datoreaz─â un impozit care se calculeaz─â la valoarea tranzac┼úiei prin aplicarea urm─âtoarelor cote: 3% pentru construc┼úiile de orice fel ┼či a terenurilor aferente acestora, precum ┼či asupra terenurilor de orice fel f─âr─â construc┼úii, de┼úinute o perioad─â de p├ón─â la 3 ani inclusiv; 1% pentru imobilele de┼úinute o perioad─â mai mare de 3 ani.

├Än prezent, la v├ónzarea unui imobil se percepe un impozit de 3% doar pentru valoarea care dep─â┼če┼čte 450.000 lei.

Cum influentează modificările veniturile angajaţilor

O mare parte dintre modific─ârile fiscale care se vor aplica ├«ncep├ónd cu data de 1 ianuarie 2023 vizeaz─â veniturile din salarii ┼či asimilate salariilor, impun├óndu-se noi plafoane pentru deducerile personale ori scutirile de impozit, acordarea unor beneficii ┼či noi cuantumuri pentru plata contribu┼úiilor c─âtre sistemele de pensii ┼či cele de s─ân─âtate.

Una dintre cele mai importante modific─âri aduse Codului Fiscal vizeaz─â modul de calcul pentru plata contribu┼úiilor sociale, care ├«n prezent se aplic─â procentual ÔÇô 25% pentru sistemul de pensii ┼či 10% pentru s─ân─âtate ÔÇô raportat la nivelul a 12 salarii minime brute pe economie (12 x 2.550 lei = 30.600 lei/an).

ÔÇ×Se propune modificarea bazei anuale de calcul al contribu┼úiei de asigur─âri sociale, ├«n cazul persoanelor care realizeaz─â venituri din activit─â┼úi independente venituri ┼či/sau venituri din drepturi de proprietate intelectual─â, din una sau mai multe surse ┼či/sau categorii de venituri, a c─âror valoare cumulat─â este cel pu┼úin egal─â cu 12 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n vigoare la termenul de depunere a Declara┼úiei unice privind impozitul pe venit ┼či contribu┼úiile sociale datorate de persoanele fiziceÔÇŁ, se men┼úioneaz─â ├«n proiect.

Astfel, baza anual─â de calcul al contribu┼úiei de asigur─âri sociale o reprezint─â venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic dec├ót: nivelul de 12 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n cazul veniturilor cuprinse ├«ntre 12 ┼či 24 salarii minime brute pe ┼úar─â; nivelul de 24 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ┼úar─â.

ÔÇ×Altfel spus, o persoan─â care c├ó┼čtig─â 24 de salarii minime brute pe ┼úar─â, respectiv 61.200 lei/an, va pl─âti statului o contribu┼úie pentru pensii de dou─â ori mai mare dec├ót pl─âte┼čte ├«n prezent, fiind vorba de 15.300 lei doar pentru CAS, fa┼ú─â de 7.650 lei c├ót este acum prev─âzut ├«n Codul FiscalÔÇŁ, a declarat pentru ÔÇ×Adev─ârul consultantul fiscal Cornel Grama.

Mai mulţi bani de la cei care depun Declaraţia Unică

Codul Fiscal modific─â ┼či baza de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate. Astfel, persoanele care realizeaz─â venituri din activit─â┼úi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectual─â, venituri din asocierea cu o persoan─â juridic─â, venituri din cedarea folosin┼úei bunurilor, venituri din activit─â┼úi agricole, silvicultur─â ┼či piscicultur─â, venituri din investi┼úii ┼či venituri din alte surse, din una sau mai multe surse ┼či/sau categorii de venituri, a c─âror valoare cumulat─â este cel pu┼úin egal─â cu 6 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n vigoare la termenul de depunere a Declara┼úiei unice, vor pl─âti contribu┼úia de 10% din: nivelul a 6 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n cazul veniturilor realizate cuprinse ├«ntre 6 ┼či 12 salarii minime brute pe ┼úar─â; nivelul de 12 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n cazul veniturilor realizate cuprinse ├«ntre 12 ┼či 24 salarii minime brute pe ┼úar─â; nivelul de 24 salarii minime brute pe ┼úar─â, ├«n cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ┼úar─â.

ÔÇ×┼×i ├«n acest caz contribu┼úia pl─âtit─â este dubl─â fa┼ú─â de nivelul actual, c├ónd o persoan─â fizic─â cu alte venituri extrasalariale pl─âte┼čte 3.060 lei/an contribu┼úie la s─ân─âtate, de anul viitor fiind nevoit s─â achite 6.120 lei/anÔÇŁ, a completat consultantul.

Plafon de venit neimpozabil pentru beneficii

├Än cazul veniturilor din salarii ┼či asimilate salariilor se propune introducerea unui plafon lunar de venit neimpozabil, ┼či care nu se cuprinde ├«n bazele de calcul ale contribu┼úiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de baz─â corespunz─âtor locului de munc─â ocupat. Beneficiile care vor fi scutite de plata contribu┼úiilor sunt diurnele (├«n limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemniza┼úia de delegare/deta┼čare); valoarea tichetelor de mas─â; cazarea ┼či contravaloarea chiriei pentru spa┼úiile de cazare/de locuit puse de c─âtre angajatori la dispozi┼úia angaja┼úilor proprii; voucherele de vacan┼ú─â; contribu┼úiile la un fond de pensii facultative; primele de asigurare voluntar─â de s─ân─âtate, precum ┼či serviciile medicale furnizate sub form─â de abonament; sumele acordate angaja┼úilor care desf─â┼čoar─â activit─â┼úi ├«n regim de telemunc─â pentru sus┼úinerea cheltuielilor cu utilit─â┼úile (├«n limita unui plafon lunar de 400 lei).

Pentru partea care dep─â┼če┼čte plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baz─â corespunz─âtor locului de munc─â ocupat, se datoreaz─â impozit pe venit ┼či contribu┼úii sociale obligatorii.

Se revizuiesc ┼či deducerile

Un alt avantaj adus veniturilor angajaţilor de modificările aduse Codului Fiscal este dat de suplimentarea sistemului de deduceri personale. Aceste deduceri personale se acordă persoanelor fizice care au un venit lunar brut de până la 4.550 lei (2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care este în prezent de 2.550 lei). 

Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la 4.550 lei; 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 de ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, unuia dintre părinţi care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. 

Benta: Statul vrea doar să strângă mai mulţi bani la buget. Vom vedea efectele peste 1 an

Toate modific─ârile aduse Codului Fiscal sunt doar m─âsuri ÔÇ×sindicalizateÔÇŁ prin care sunt crescute cu beneficiile pentru anumite categorii de personal, cooborat cu cre┼čterea impozitelor pe dividende ┼či dublarea asigur─ârilor sociale pentru PFA, a declarat pentru ÔÇ×Adev─ârulÔÇŁ consultantul fiscal Adrian Benta.

ÔÇ×Toate aceste modific─âri ale Codului Fiscal trebuie v─âzute ├«n tendin┼úele de fiscalizare. Sunt m─âsuri sindicalizate prin care creste impozitul pe dividende, coroborat cu dublarea asogur─ârilor sociale pentru PFA, chiar dac─â pl─âtesc deja CAS ┼či CASS, dar scad cu 60% taxele pentru domeniul construc┼úiilor, agricultur─â ┼či domeniul alimentar. Nu exist─â nicio m─âsur─â activ─â prin care s─â-i pun─â la munc─â ┼či pe cei care stau degeaba ┼či ├«ncaseaz─â ajutoare de la stat ┼či nici s─â-i ├«nve┼úe s─â c├ó┼čtige mai bine pe cei care tr─âiesc din salariul minim pe economie. Aceste modific─âri s-au f├«─âcut ├«n scop mercantil, de a str├ónge mai mul┼úi bani la buget. Vom vedea efectele peste 1 anÔÇŁ, a declarat Adrian Benta.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite