Pensionarii primesc pensii majorate începând din această lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Pensiile din România vor creşte în această lună, ca urmare a majorării cu 14% a punctului de pensie de la 1 septembrie, deşi Legea pensiilor prevedea o creştere de 40%, care a fost amânată din cauza crizei.

Data de 1 septembrie vine cu o creştere a pensiilor din România, deoarece se majorează valoarea punctului de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei. Aşadar, un pensionar cu o pensie medie la nivel naţional de 1.339 de lei va primi în plus 187 de lei, ceea ce înseamnă că pensia sa va creşte la circa 1.526 de lei. Totodată, şi pensia socială minimă garantată creşte de la 704 lei la 800 lei.

În plus, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, creşte şi el de la 1.012 lei la 1.154 de lei. Indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creaţie, se modifică de asemenea ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie. Indemnizaţia reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Legea pensiilor adoptată de fostul Guvern PSD prevedea o majorare a punctului de pensie de 40% de la 1 septembrie.

Cu toate acestea, actualul Guvern PNL a decis să aplice o majorare etapizată a punctului de pensie, cu justificarea că în criză fondurile sunt limitate.

Întrebată fiind care este calendarul modificat al majorării pensiilor după stabilirea procentului de 14%, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a răspuns că efectele crizei se văd în continuare în economie.

„Criza nu s-a terminat, efectele ei se văd în economie în continuare şi ca atare un răspuns privind următoarele creşteri (ale punctului de pensie, n.r.) nu poate fi luat decât printr-o permanentă evaluare a situaţiei din economie. Putem să constatăm că economia îşi revine cu dificultate, sunt domenii care au revenit, sunt domenii care au avut şi sunt unele care au avut şi surplus pentru că au avut genul de activităţi care au fost căutate în această perioadă, dar sunt foarte multe domenii care îşi revin cu dificultate. Prin urmare, eu nu vând iluzii, eu nu sunt omul care să promită celor care ne privesc lucruri pe care în acest moment nu le avem suficient de clare cu privire la evoluţia economică şi la încasările la buget”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a subliniat că România este singura ţară europeană care face majorări de venituri în această perioadă. „În momentul în care economia îşi va reveni şi lucrurile sunt pe stabilitate, se poate redeschide discuţia (...) însă creşterea făcută în acest moment este o creştere fundamentată şi răspunde posibilităţilor pe care le are bugetul după o perioadă extrem de dificilă”, a adăugat Alexandru.

Tot din septembrie cresc şi alocaţiile copiilor, cu 20%. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirma că efortul financiar pentru creştere a alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei, iar pentru creşterea cu 14% a pensiilor este de 4 miliarde lei.

Calendarul de plată a pensiilor

Casa Naţională de Pensii Publice informează beneficiarii sistemului public de pensii care este calendarul pentru achitarea drepturilor de pensie pentru luna septembrie 2020. Pensiile plătite în mod curent prin Poşta Română se vor face între 1 şi 15 septembrie, la domiciliul beneficiarilor. Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiţi la domiciliu) drepturile băneşti şi documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. Plăţile restante se vor face între 11 şi 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor. Plata prin conturi curente sau conturi de card se face în data de 14 septembrie. Documentul de informare (talonul mov) va fi transmis între 1 şi 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite