Oraşul care a devenit cea mai „fierbinte“ piaţă a locuinţelor din România. Un metru pătrat util a ajuns la 1.410 euro

Oraşul care a
devenit cea mai „fierbinte“ piaţă a locuinţelor din România. Un metru pătrat
util a ajuns la 1.410 euro

Rezidenţialul autohton continuă să fie caracterizat de un evident paradox: cel mai mare preţ mediu pe segmentul apartamentelor este solicitat nu de către vânzătorii din Capitală, deşi, punctual vorbind, cele mai scumpe proprietăţi aici pot fi găsite, ci de cei dintr-un alt mare oraş al ţării, potrivit Imobiliare.ro.

Şi în 2017, Cluj-Napoca este, fără drept de apel, cea mai „fierbinte“ piaţă a locuinţelor din România. Potrivit unui raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare (platformă dezvoltată de Imobiliare.ro), pretenţiile proprietarilor din oraşul de pe Someş au consemnat un avans de 6% în cel de-al treilea trimestru al anului, până la 1.410 euro pe metru pătrat util – asta în condiţiile în care un apartament în Bucureşti a ajuns la o valoare medie de listare de 1.230 de euro pe metru pătrat util. De menţionat este că aceasta este cea mai mare creştere consemnată în rândul marilor oraşe şi a doua la nivel naţional (după Slatina, cu un plus de 9%).

Cel mai mare avans din 2014 încoace                 

Nivelul actual al preţurilor apartamentelor clujene este cu 16,6% mai mare decât cel valabil în perioada similară din 2016. Potrivit datelor Analize Imobiliare, în oraşul de pe Someş locuinţele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reuşind astfel să recupereze aproape integral scăderea consemnată pe parcursul recesiunii. Astfel, apartamentele sunt, în medie, cu 46,9% mai scumpe decât în trimestrul al treilea din 2014 şi cu doar 1,7% mai ieftine decât în perioada similară din 2008.

La o analiză mai detaliată a pieţei locale, ies în evidenţă discrepanţele de preţ semnificativ mai mici de la o zonă la alta comparativ cu Bucureştiul. În momentul de faţă, cele mai mari preţuri solicitate de către vânzătorii din capitala Transilvaniei se găsesc în zona centrală şi ultracentrală (1.640 de euro pe metru pătrat util), apoi în Plopilor (1.520 de euro pe metru pătrat util), în Gheorgheni-Andrei Mureşanu (1.500 de euro pe metru pătrat util), în Zorilor (1.490 de euro pe metru pătrat util), dar şi în Mărăşti-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.440 de euro pe metru pătrat util). Cele mai accesibile locuinţe din Cluj-Napoca sunt însă cele din Floreşti (790 de euro pe metru pătrat util) şi Baciu (950 de euro pe metru pătrat util) – cea dintâi zonă dezvoltându-se, în ultimii ani, ca un adevărat „cartier-satelit” al oraşului.

Creşteri pe linie

Printre cartierele care au consemnat în trimestrul al treilea creşteri de preţ peste media de 6% valabilă la nivel de oraş se numără Zorilor, cu un avans de 8,6%, zona centrală şi cea ultracentrală (+7,3%), Someşeni (+7,2%) şi Mănăştur-Borhanci-Câmpului (+7,1%).

Pe de altă parte, cele mai mici variaţii de preţ au avut loc în Baciu (unde pretenţiile vânzătorilor au stagnat în ultimele trei luni), Iris (+2,9%), Plopilor (+3,7%), Grigorescu (+3,9%), dar şi în Gheorgheni-Andrei Mureşanu (+4,3%). Este semnificativ şi interesant de observat că în niciunul dintre cartierele clujene nu au fost înregistrate scăderi de preţ.

Te-ar putea interesa:

Distracţia unui copil într-un magazin Sephora: pagube de 1.300 de dolari. Cum au reacţionat vânzătorii FOTO

Dragnea, prins cu minciuna. Senatorii PSD din Comisia de Apărare au fost la  SPP la ora 18.00, nu la 13.00, când n-a fost cvorum pentru rachetele Patriot

Milioane de SIM-uri telefonice au fost găsite în spatele unui bloc din Bucureşti

citeste totul despre: