Jumătate din români trăiesc în case improprii, friguroase şi cu mucegai

Jumătate din români trăiesc
în case improprii, friguroase şi cu mucegai

Jumătate din români trăiesc în case improprii, iar mare parte din aceştia consideră că nu au deloc sau au prea puţin sau control asupra situaţiei, arată un studio despre calitatea condiţiilor de locuit, realizat de Brico Dépôt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aşadar, 50% dintre români locuiesc în case improprii (prea mici, insuficient încălzite, cu mucegai, acces precar la grup sanitar sau utilităţi de bază), potrivit cercetării derulate de Grupul Kingfisher, ȋn cinci ţări europene, cu suport local din partea Fundaţiei BricoDépôt.

Pentru comparaţie, în Marea Britanie, doar 24% dintre locuitori se confruntă cu astfel de probleme, ȋn Polonia procentul este similar cu cel din ţara noastră, 50%, ȋn timp ce ȋn Franţa urcă la 53%, iar ȋn Spania la 58%.

În plus, 39% dintre români spun că locuiesc ȋn case cu probleme semnificative, iar 75% dintre aceştia consideră că nu au deloc sau au prea puţin sau control asupra situaţiei.

Principalele probleme identificate de respondenţi în locuinţele proprii sunt legate de: zgomot ridicat (46%); umiditate şi mucegai (45%); frig excesiv (44%); lipsa canalizării şi a condiţiilor salubre (42%).

Locuinţele improprii pot afecta semnificativ sănătatea şi bunăstarea oamenilor, cu precădere în comunităţi dezavantajate. Cifrele vorbesc de la sine şi ne arată că există o nevoie reală de implicare pentru rezolvarea acestor probleme”, spune Adela Smeu, Director General al Brico Dépôt România.

Conform studiului „Dacă pereţii ar vorbi”, locuinţele improprii au un impact ridicat asupra calităţii generale a vieţii (34%), a vieţii sociale (32%), sănătăţii (21%) şi, nu ȋn ultimul rând, asupra creşterii şi dezvoltării copiilor (14%). Zgomotul excesiv îi face pe români să nu se simtă în siguranţă în propria casă (42% dintre respondenţi au menţionat că nu se pot odihni corespunzător noaptea, iar 29% dintre copiii care locuiesc în astfel de case au dificultăţi de concentrare), ȋn timp ce umezeala determină diverse probleme de sănătate, atât la nivel fizic, cât şi psihic (30% dintre respondenţi au experimentat sentimente de ruşine din acest motiv, 18% au întâmpinat probleme legate de iritarea ochilor, pielii, nasului sau a gâtului, ȋn timp ce 13% au fost diagnosticaţi cu o afecţiune nouă).

De asemenea, studiul arată că problema locuinţelor improprii s-a accentuat în contextul pandemiei, în special pentru grupurile vulnerabile. Odată cu adoptarea măsurilor de izolare, 60% dintre respondenţi au declarat că au petrecut în medie mai mult timp acasă, în timpul săptămânii, iar pentru 34% dintre aceştia condiţiile improprii de locuit au devenit şi mai presante în acest context. În acelaşi timp, 47% au asociat emoţii negative cu statul în casă, simţindu-se prizonieri în propria locuinţă.

Totodată, studiile locale confirmă şi completează rezultatele studiului Kingfisher. Astfel, potrivit studiului naţional „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România, în 2019”, publicat de către Institutul Naţional de Statistică, în luna septembrie 2020, 23,6% din totalul locuinţelor din România nu au baie sau duş în interior. În mediul rural, situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, procentul acestor gospodării urcând la 45,4%. Potrivit aceluiaşi studiu, alte deficienţe care afectează locuinţele românilor sunt: lumina insuficientă (35,2% din totalul gospodăriilor), scurgerile prin acoperiş sau pereţi (30,2%), igrasia (48%), ferestrele, pereţii sau podelele deteriorate (57,1%).

Oare ne putem imagina ce ȋnseamnă pentru un copil să trăiască ȋntr-o casă abandonată, fără curent sau alte utilităţi, cu riscul de a fi luat de lângă mamă şi de lângă fraţi, din cauza condiţiilor de locuit improprii? Din păcate, aceasta este numai una dintre poveştile triste, dar reale pe care le-am aflat ȋn primul nostru an de activitate. Încă de la început, prioritatea Fundaţiei BricoDépôt a fost ȋmbunătăţirea condiţiilor de locuit, a siguranţei şi a calităţii vieţii, ȋn comunităţi defavorizate. Dar, nevoia este atât de mare, ȋncât ne dorim să atragem cât mai mulţi parteneri puternici, alături de noi. Astfel, lansăm invitaţia de implicare către toţi cei care doresc să ne susţină. De exemplu, redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit sau pe venit al companiilor, este cel mai simplu, dar de impact gest care poate fi făcut pentru susţinerea demersului nostru, fără niciun cost pentru companii.”, menţionează Ştefan Urziceanu, Manager al Fundaţiei Brico Dépôt şi Consultant CSR ȋn cadrul Brico Dépôt România

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările