Fraţii Pavăl, patronii Dedeman, au cumpărat 14,5 ha de teren de la Ţiriac Imobiliare. Topul celor mai căutate oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
fratii paval dedeman

Dedeman a cumpărat 14,5 hectare de teren în Timişoara de la Ţiriac Imobiliare, într-o tranzacţie intermediată de Colliers, companie care anunţă şi topul oraşelor de care sunt interesaţi dezvoltatorii imobiliari.

Dedeman, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piaţa locală, a achiziţionat de curând, de la Ţiriac Imobiliare, un teren în suprafaţă de 14,5 hectare în nordul Timişoarei, lângă viitorul magazin Ikea, într-o tranzacţie intermediată de compania de consultanţă imobiliară Colliers. Astfel, Dedeman îşi consolidează poziţia în oraşul din Nord-Vestul ţării, unde mai deţine încă două magazine. Achiziţia are potenţialul  unui catalizator pentru noi tranzacţii semnificative în 2022, fiind un reper important în privinţa lichidităţii pieţei locale, contribuind astfel la creşterea încrederii investitorilor.

„Dedeman a cumpărat unul dintre cele mai bune terenuri din Timişoara, din punctul de vedere al potenţialului imobiliar. Zona Dumbrăviţa creşte constant de câţiva ani, iar această tendinţă va continua odată cu deschiderea magazinului Ikea şi a direcţiei de expansiune a dezvoltărilor rezidenţiale. În aceste condiţii, viitorul proiect - indiferent de configuraţia ce va fi decisă de noul proprietar - are toate şansele să devină un magnet pentru întreaga regiune de Nord-Vest a ţării”, explică Sinziana Oprea, Director Land Agency în cadrul Colliers România.

Anul trecut, piaţa tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (rezidenţiale, de retail, birouri, hoteluri, cu excepţia celor din agricultură şi industriale) a înregistrat cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent. Volumul total al tranzacţiilor a depăşit 800 de milioane de euro, în creştere de peste două ori şi jumătate faţă de volumul estimat la 310 milioane euro în 2020, arată raportul anual Colliers pentru 2021.

Bucureştiul şi zonele limitrofe au reprezentat aproximativ 75% din volumul nominal de tranzacţii, estimează consultanţii Colliers, explicând totodată că există numeroase tranzacţii mari pentru proiecte mixte, unde nu este stabilită cu certitudine ponderea alocată de dezvoltatori diverselor sectoare. Dezvoltatorii de retail (inclusiv retailerii pe cont propriu) şi cei de rezidenţial au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

După Bucureşti, consultanţii Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de oraşe mari, cum sunt Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Brăila, Oradea, Sibiu, dar şi pentru anumite oraşe cu o populaţie mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călăraşi.

Mai departe, anul 2022 a început cu o serie de tranzacţii solide, care arată că există încă un interes puternic pentru piaţa imobiliară locală şi, prin urmare, pentru cumpărarea de terenuri pentru proiecte viitoare. De exemplu, fondul de investiţii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est, tocmai a achiziţionat 17 hectare de teren pe strada Portului din Galaţi, pentru un proiect imobiliar mixt, într-o tranzacţie intermediată tot de către de compania de consultanţă imobiliară Colliers. 

„În mod normal, după un an excepţional precum 2021 - care echivalează cu  doi ani de dinainte de pandemie - am putea înclina să credem că anul următor va fi un pic mai slab, deoarece dezvoltatorii vor dori să ia o pauză, având deja un stoc bun de terenuri şi vor fi preocupaţi să înceapă să livreze proiecte. Dar un astfel de argument nu se potriveşte bine cu interesul ridicat pe care îl vedem în prezent în piaţă, aşa că ne aşteptăm mai degrabă ca 2022 să ofere rezultate destul de asemănătoare cu cele din 2021”, precizează Sînziana Oprea. „Totuşi - completează ea -, nu putem neglija potenţialul impact pe care escaladarea conflictului ruso-ucrainean îl poate avea asupra pieţei. Deocamdată, din fericire, semnele sunt foarte timide pe piaţa de terenuri”.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, consultanţii Colliers nu se aşteaptă la schimbări majore şi punctează că spaţiul de manevră este limitat pentru proprietari. Acest lucru se datorează faptului că dezvoltatorii se confruntă nu doar cu presiuni asupra chiriilor (în special în cazul birourilor), ci şi cu o creştere generală a costurilor de construcţie, ceea ce înseamnă că, în cazul proiectelor rezidenţiale, vânzările ar putea fi afectate, iar acest lucru limitează posibilitatea de a plăti preţuri mai mari pentru achiziţia terenurilor. Cu toate acestea, terenurile cu o poziţie foarte bună şi cu PUZ sau autorizaţie de construire obţinute pot înregistra preţuri cu 20-30% mai mari faţă de terenuri similare fără autorizaţii de construire.

O altă tendinţă pe care consultanţii Colliers o urmăresc în 2022 este deschiderea de noi subpieţe care pot interesa investitorii, influenţate în special de dezvoltările de infrastructură. Pentru Bucureşti, acest lucru înseamnă creşterea interesului pentru terenurile din zona Autostrăzii A0, dar şi a celor care ar putea beneficia de extinderea metroului din Berceni. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite