Iancu: Creşterea cu 10% a preţului gazelor naturale de la 1 iulie este aberantă. Preţul reglementat va fi mai mare decât cel al pieţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor FOTO: Mediafax
Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor FOTO: Mediafax

Preţul gazelor nu poate să crească la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie, conform calendarului de liberalizare, deoarece preţurile pe piaţa liberă se află în continuă scădere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei de Industrii a afirmat, miercuri, în cadrul Summit-ului Energy Business, că preţul gazelor nu poate creşte de la 60 la 66 de lei pe MWh începând cu 1 iulie, deoarece există un trend de scădere al preţului gazelor naturale la producător, iar preţul de 60 de lei pe MWh trebuie menţinut pentru a respecta acest trend. Acesta a precizat că este exclus să se respecte calendarul de liberalizare, informează Agerpres.

„Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preţ administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viaţa ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situaţia este paradoxală: preţul pieţei este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce şi-a asumat Guvernul, se aşteaptă ca preţurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei şi aşa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?“, s-a întrebat deputatul.

Preţul reglementat al gazelor naturale este mai mare decât cel de la nivelul pieţei, ceea ce duce la o situaţie echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, este de părere oficialul.

„Înseamnă că dăm subvenţii, facem ajutor de stat către producători, pentru că piaţa zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferenţa este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preţ administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită“, a menţionat Iancu.

De asemenea, Iancu a precizat că în iarna următoare preţul gazelor va ajunge în intervalul 53-63 de lei pe MWh, ceea ce face aberantă o creştere de 10% a preţului de la 1 iulie. Oficialul a adăugat că este nevoie de o scădere a preţului şi la gaze naturale şi la energie electrică.

Prezent în cadrul aceluiaşi eveniment, Daniel Chilea, directorul Direcţiei de Reglementare-Monitorizare Piaţă Gaze Naturale din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că ANRE împreună cu Ministerul Energiei se află încă în discuţii pe tema majorării preţului gazelor de la 1 iulie.

„Suntem în discuţii cu Ministerul Energiei cu privire la preţul producţiei interne care intră în costul gazului natural care se duce la aceşti consumatori. Bineînţeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize şi vom avea discuţii în perioada următoare în ceea ce priveşte data de 1 iulie şi ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ţine şi de Ministerul Energiei“, a susţinut Chilea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite