Holde Agri a cumpărat 2.100 hectare de teren agricol în Dâmboviţa, ajungând la un total de 12.000 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, anunţă finalizarea achiziţionării unei noi ferme în judeţul Dâmboviţa, în comuna Conţeşti.

Ferma are o suprafaţă de 2.100 de ha de teren şi devine cel de-al patrulea nucleu Holde, după Roşiori, Videle şi Frumuşani.

„Planul nostru de extindere succesivă a suprafeţei agricole exploatate continuă, iar odată cu alăturarea noii ferme în cadrul Holde, am ajuns la o suprafaţă totală de aproape 12.000 de hectare. Modelul nostru de business rămâne acelaşi – identificăm ferme agricole vegetale care au nevoie de capital suplimentar sau prezintă potenţial de optimizare a performantei operaţionale şi pe care să le transformăm în exploataţii agricole operaţionale, moderne şi eficiente. Totodată, tranzacţia anunţată astăzi reprezintă o premieră, deoarece marchează crearea celui de-al patrulea nucleu Holde, care va purta denumirea de Conţeşti.

Astfel, odată cu alăturarea acestui nou nucleu în portofoliu, suntem încântaţi că am reuşit să atingem deja unul dintre obiectivele stabilite pentru acest an. În anul agricol 2021-2022 avem în plan cultivarea de culturi de grâu (395 ha), rapiţă (320 ha), floarea-soarelui (350 ha), porumb (415 ha) şi orz (620 ha) în cadrul acestui nucleu,” a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Valoarea tranzacţiei este de 10,25 milioane de lei, din care Holde va plăti efectiv suma de 250 mii de lei. Restul de 10 milioane de lei reprezintă datorii ce vor fi preluate de către Holde, obiectivul fiind ca acestea să fie diminuate semnificativ în următorii patru ani, în baza unui program de redresare planificat de grup. Terenurile din cadrul fermei sunt operate în regim de arendă şi bine comasate, acesta fiind unul dintre avantajele determinante în realizarea acestei achiziţii.  Ferma are în componenţa sa o bază proprie şi un parc de utilaje care urmează să intre în procesul de modernizare conform standardelor operaţionale ale grupului Holde. 

În 2021, Holde Agri Invest a derulat un program investiţional de aproximativ 53 de milioane de lei, finanţat din surse proprii şi împrumutate, respectiv credite bancare şi contracte de leasing financiar. Investiţiile în echipamente tehnologice şi achiziţionarea de ferme, implicit extinderea suprafeţei exploatate au reprezentat pilonii principal ai programului investiţional. 

Prin urmare, în ceea ce priveşte extinderea suprafeţelor exploatate de către companie, pe parcursul anului trecut, Holde a finalizat achiziţia nucleului Videle, aproximativ 2.400 ha şi a efectuat noi achiziţii, prin preluarea societăţilor Interprest Agrotex şi Agro Fields Future. Prin Interprest a fost adăugată o suprafaţă de aproximativ 400 ha la nucleul Roşiori, care are în prezent o suprafaţă totală de aproximativ 3.650 ha, iar prin achiziţionarea Agro Fields Future a fost extinsă suprafaţa nucleului Frumuşani cu 250 ha, acesta având în momentul de faţă o suprafaţă totală de circa 3.650 ha. 

Acţiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 octombrie 2020 şi se tranzacţionează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piaţă de peste 100 milioane de lei, iar începând cu data de 11 octombrie 2021, acţiunile HAI sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru piaţa AeRO. În cadrul acestui indice, Holde deţine a doua cea mai mare pondere.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite