Harta alfabetizării financiare. România este codaşă în UE la înţelegerea unor concepte precum inflaţie sau dobândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este codaşă în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte alfabetizarea financiară, peste trei sferturi din populaţia adultă a ţării neînţelegând concepte precum rata inflaţiei, diversificarea riscului sau dobânda, arată rezultatele unui sondaj realizat de Standard&Poor’s.

Este cunoscut faptul că populaţia României are o slabă educaţie financiară, însă rezultatele sondajului realizat de agenţie S&P ne poziţionează chiar pe ultima poziţie a clasamentului întocmit la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte alfabetizarea financiară. Iar asta pentru că doar 22% din populaţia adultă a ţării noastre reuşeşte să înţeleagă conceptele financiare. În cadrul sondajului, au fost testate cunoştinţele adulţilor privind patru concepte – inflaţia, diversificarea riscului, dobânda compusă şi aritmetica elementară.

Rezultatele sondajului mai arată că doar 15% din populaţia adultă a României economiseşte pentru bătrâneţe şi numai aproximativ 35% din cei care au contractat un credit înţeleg cum se compune dobânda.

Prin conceptul de „alfabetizare financiară“ se înţelege, în general, deţinerea de informaţii şi competenţe financiare, precum şi a abilităţii de a folosi aceste informaţii şi competenţe în scopul gestionării resurselor financiare.

La nivelul Uniunii Europene, rata de alfabetizare financiară este de 50%, iar în Statele Unite ale Americii – de 57%. În Europa, doar două ţări au o rată de alfabetizare mai redusă – Albania (14%) şi Kosovo (20%).

Din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, Danemarca şi Suedia au cea mai mare rată de alfabetizare financiară (71%), urmate de Marea Britanie (67%), Germania (66%), Olanda (66%) şi Finlanda (63). În faţa României se situează Portugalia şi Cipru, cu un grad de alfabetizare financiară de 26%, respectiv 35%.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite