Guvernul vrea să reducă gradual plățile în numerar. Boloș: „Sunt sursa plăţilor la negru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că Guvernul vrea să reducă gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru.

Guvernul vrea să reducă gradual plățile în numerar FOTO Shutterstock
Guvernul vrea să reducă gradual plățile în numerar FOTO Shutterstock

„Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a afirmat ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Finanțelor a precizat că primul palier este între două persoane juridice, doi comercianţi, unde plafonul va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

Se vor putea face plăţi în numerar, dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacţii bancare”, a mai arătat Boloș, care s-a referit şi la operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, unde plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei.

Potrivit ministrului, este o perioadă în care „măsurile de combatere a evaziunii fiscale sunt mai mult decât esenţiale”.

„Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a mai spus ministrul.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că fără măsurile de austeritate, va fi greu să asigurăm stabilitatea ţării şi va fi nevoie să apelăm la tăieri dure de cheltuieli.

La 25 septembrie, înainte de aprobarea măsurilor fiscale, specialiștii PwC România avertizau că vor mai veni și alte „surprize” din partea Guvernului, nefiind exclusă propunerea unor noi măsuri.

Din cunoştinţele noastre, urmează să mai avem şi alte surprize sau ordonanţe de urgenţă care vor mai surveni pe parcursul următoarelor zile”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC România.

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii, cele mai afectate domenii fiind energia, auto, sectorul tutunului, farmaceutic și construcții, multe deja supraimpozitate, această măsură urmând să aducă în jur de 6,2 miliarde lei la buget, potrivit estimărilor PwC România.

Pe de altă parte, modificările propuse vin să aducă la același numitor comun toate facilitățile existente la nivelul angajaților, mai puțin cea pentru angajații din domeniul cercetării-dezvoltării, a punctat Andreea Mitriță, partener PwC România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite