Guvernul vrea să prelungească din nou termenul până la care angajaţii Electrica pot cumpăra acţiuni la filialele E.ON şi Enel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica este controlată de stat, iar grupul tocmai s-a listat pe bursă în vara acestui an, cea mai mare operaţiune de acest tip din România
Electrica este controlată de stat, iar grupul tocmai s-a listat pe bursă în vara acestui an, cea mai mare operaţiune de acest tip din România

Termenul în care salariaţii Electrica vor putea cumpăra acţiuni la filialele privatizate de Enel şi E.ON va fi amânat din nou, cu un an, până la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Departamentul pentru Energie.

„Vânzarea de acţiuni către salariaţi care sunt angajaţi ai societăţilor din domeniul energetic răspunde unui interes public de o importanţă deosebită prevăzut de Strategia energetică a României, iar neprelungirea termenelor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.116/2011 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2005 împiedică realizarea acestui obiectiv, cu consecinţa pierderii de către persoanele îndreptăţite a dreptului de a achiziţiona acţiuni“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Autorii documentului precizează că există riscul ca persoanele îndreptăţite care nu şi-au putut exercita dreptul legal de a achiziţiona acţiuni să formuleze cereri în faţa instanţelor de judecată competente pentru revendicarea dreptului lor şi obligarea Guvernului, a instituţiilor statului şi societăţilor la plata de daune ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a vinde acţiunile acestor societăţi.

În 2005, Electrica SA a privatizat patru filiale către grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) şi CEZ (Cehia), iar în contractele de privatizare a fiecărei filiale, unele reorganizate ulterior în diferite entităţi, a fost asumată vânzarea către salariaţii Electrica a unui pachet de până la 10% din acţiuni.

Până în prezent, însă, niciun salariat nu a cumpărat acţiuni, iar termenele până la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotărâri de guvern.

Termenul a expirat în cazul CEZ

În cazul fostei Electrica Oltenia, preluată de CEZ, termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat în 2008 şi nu a mai fost prelungit. Ulterior, atât Electrica, cât şi Fondul Proprietatea şi-au vândut acţiunile deţinute către grupul CEZ, astfel că statul nu mai are acum nicio acţiune la filialele CEZ de furnizare şi distribuţie.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite