Guvernul se pregăteşte să interzică exportul de cereale. Orban: „Pe martie e un adevărat dezmăţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul ar putea intezice exporturile de cereale
Guvernul ar putea intezice exporturile de cereale

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că este pregătit să interzică exportul de cereale, în contextul în care România are nevoie de stocuri, iar în martie a fost „un adevărat dezmăţ în materie de export de cereale”.

„Primesc semnale alarmnate privitor la ce se întâmplă pe piaţa cerealelor. V-am spus clar: nu ne putem permite ca, din lăcomie, unii proprietari de cantităţi de cereale să trimită la export şi să ne lase fără grâu. Aici va trebui să luăm măsuri foarte clare. Datele preliminare pe luna martie arată că e un adevărat dezmăţ în materie de export de cereale”, a declarat Ludovic Orban.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a clarificat că în martie s-au exportat 700.000 de tone de cereale.

El a precizat că procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una făcută pe genunchi, în 24 de ore. „Am refăcut procedura, am făcut apel la marii traderi să înceteze cu asta”, a declarat el.

Ludovic Orban a declarat că este dispus inclusiv să oprească exporturile de cereale şi, dacă va fi necesar, să facă rechiziţii. „Noi trebuie să asigurăm cantităţile necesare până la următoarele recolte, pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul unitar”, a spus el.

Ministrul Agriculturii a menţionat că are pregătite textele legislative şi pentru rechiziţii şi pentru suspendarea exporturilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite