Guvernul modifică din nou Codul Fiscal: TVA la apă de 9%, impozit pe dividende de 5% şi impozit pe venit mai mic pentru microîntreprinderi, începând din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificarea Codului Fiscal va fi operată printr-o ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie adoptată de Guvern într-o viitoare şedinţă FOTO Adevărul
Modificarea Codului Fiscal va fi operată printr-o ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie adoptată de Guvern într-o viitoare şedinţă FOTO Adevărul

Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât de la 1 ianuarie 2016 să se aplice TVA la apă redusă de la 20% la 9%, impozit pe dividende scăzut de la 16% la 5%, dar şi un plafon pentru microîntreprinderi majorat de la 65.000 de euro la 100.000 e euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a arătat că TVA la apă va fi redusă de la 20% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016, atât pentru consumul casnic, cât şi pentru cel industrial, impactul măsurii asupra bugetului fiind de 250 de milioane de lei. Ministrul a arătat că măsura va stimula creşterea consumului de apă, în România fiind mult mai mic comparativ cu alte ţări, şi va susţine irigaţiile, dar şi unii operatori de apă care vor să-şi majoreze tarifele.   

Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, măsură inclusă în proiectul noului Cod Fiscal, dar amânată ulterior pentru 2017, se va aplica şi ea de la 1 ianuarie 2016. Impozitul de 5% se va aplica sumelor primite în 2016 aferente dividendelor  realizate în 2015. 

Pentru microîntreprinderi se vor majora plafoanele de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, acestea urmînd ă fie impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi. Astfel, impozitul pe venit va fi de 3% pentru firmele cu zero angajaţi, de 2% pentru cele cu un singur angajat şi de 1% pentru cele cu doi sau mai mulţi angajaţi. Facilitatea fiscală se aplică pentru pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o perioadă de cel puţin, fără discontinuităţi.

De asemenea, Executivul va scuti unităţile de învăţământ preuniversitar de la plata impozitului pe profit, în prezent de această măsură beneficiind doar învăţământul universitar.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite