Guvernul aprobă fondurile pentru Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sistem panouri fotovoltaice

Guvernul va aproba bugetul Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu: Practic, vom continua programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice.

Nicolae Ciucă a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că vor fi aprobate bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022 al Fondului de Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

"Aici este important să subliniem că, practic, vom continua programele deja consacrate şi mult-aşteptate de români, şi anume Rabla, Casa Verde şi Rabla pentru Electrocasnice şi, de asemenea, vom lansa sesiuni noi de finanţare pentru programe care vor fi adaptate la cerinţele impuse de noua realitate social-economică şi ne referim, în principal, la sisteme fotovoltaice, la transportul electric public, la infrastructura verde şi, desigur, gestionarea deşeurilor", a declarat el.

Casa Verde Fotovoltaice, un program ambiţios, cu multe deficienţe

Programul Casa Verde Fotovoltaice are drept principal scop utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.  

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, în mai 2020 existau doar 514 prosumatori (455 persoane fizice, 59 persoane juridice) în România.

Persoanele fizice interesate de program s-au înscris în decembrie pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), care a devenit ulterior inactivă. Înscrierile au fost suspendate, dosarele depuse au fost anulate, iar după noi intervenţii la sistem şi o nouă simulare, lansarea a reprezentat un eşec. La 3 luni distanţă, nu se remarcă progrese. 

AFM a anunţat că a început evaluarea dosarelor şi recent a publicat o listă cu 8 persoane admise.

În luna ianuarie Ministrul Mediului Tanczos Barna asigura că toţi cei care au depus dosarele în decembrie la instalatori, şi pe toţi cei 45.614 de beneficiari potenţiali, că cei care sunt eligibili vor fi finanţaţi în 2022. Bugetul pentru 2022 suficient de mare, declara oficialul, pentru toate dosarele. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite