Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin

Guvernul a adoptat, marţi, noile măsuri pentru plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale, care vor însemna 80 bani/kWh pentru energie electrică şi 31 bani/kWh pentru gaze, de la 1 februarie, a anunţat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care, începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toţi consumatorii casnici, pentru toţi românii care deţin o locuinţă, scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică şi de la 37 bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus faţă de acest lucru, consumă 500 kW lunar şi 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi, practic, vor plăti 68 de bani pentru energia electrică şi circa 22 de bani pentru gazele naturale - aici vorbim de toate taxele incluse", a arătat oficialul.

Ministrul a menţionat că va exista „o plajă foarte mare" de consumatori non-casnici pentru care preţul va fi plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale. Astfel, schema a fost lărgită, dincolo de instituţii de învăţământ sau ONG-uri, "pentru, practic, aproape toţi consumatorii non-casnici", cu excepţia marilor consumatori de energie electrică, care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană.

„O schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii în Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor. Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 de lei, şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, evident, pentru energia consumată, autoconsumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil", a spus ministrul.

Virgil Popescu a afirmat că în ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de Guvern este prevăzută şi posibilitatea ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aplice amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege. 

„În plus faţă de acest lucru am dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificările, pe text de lege specializat şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 lei pentru încălcarea prevederilor aceste legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege. Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile. Ei sunt obligaţi să refacă absolut toate facturile pe care le-au emis fără aplicarea prevederilor legii prezente”, a explicat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

Întrebat cum vor fi obligaţi furnizorii să refacă aceste facturi din luna ianuarie, în condiţiile în care prevederi din OUG adoptată marţi sunt aplicate de la 1 februarie, Virgil Popescu a răspuns: „Cred că aţi uitat că noi am aprobat săptămâna trecută o altă ordonanţă care modifică legea 259. Nu am abrogat acel text. În acea ordonanţă de săptămâna trecută am obligat toţi furnizorii să refacă facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării. Nu vorbim de faptul că am abroga ceva acum. Există acest text şi nu l-am abrogat. Asta v-am atras atenţia – că el există”.

„Aveau prevăzute şi sancţiuni. Doar de 50.000 lei ANPC putea aplica. Acum poate să dea şi de 200.000 lei, iar ANRE are sancţiuni prevăzute până la 400.000 lei, chiar şi pentru facturile emise în luna ianuarie. Au şi primit amendă de 400.000 lei. Existau. ANPC avea o amendă mai mică. Acum are amendă clară pentru acest lucru de 200.000 lei”, a mai spus ministrul Energiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite