Furnizorii de energie nu au primit banii de la stat pentru compensarea facturilor. Ministrul Energiei: Ne dorim să se întocmească facturile corespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„Din înţelegerea noastră, se doreşte un număr cât mai mare de beneficiari ai acestei scheme, urmând să fie exceptaţi doar agenţii economici mari, care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat şi alte tipuri de facilităţi. (...) Până în momentul de faţă nu s-a făcut nicio plată către furnizori, iar această schemă de la 1 noiembrie este finanţată în totalitate de furnizori", a arătat Dărăban, în conferinţa „Criza energetică - soluţii la problemele momentului", organizată de DC News, transmite Agerpres.

Aceasta a susţinut că întârzierea decontării va crea o presiune mare pe cash-flow-ul companiilor de furnizare.

Întrebat, în aceeaşi conferinţă, de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

„Avem banii în buget. Pe măsură ce solicitările de plată vor veni... Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată pe situaţiile de plată care sunt întocmite conform legii", a subliniat Popescu.

În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situaţiile punctuale.

„Nu poţi să spui că, pentru o factură care nici nu ştii la care dintre furnizori nu este corectă, tu opreşti decontările pentru toată zona de furnizare. Aici suntem puţini îngrijoraţi", a precizat ea.

Potrivit reprezentantei ACUE, 70% din factura la gaze reprezintă costul furnizorului cu achiziţia mărfii şi 50-60% în cazul facturii la electricitate, iar marja furnizorilor este de 5% în medie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite