Grupul Unicredit a devenit acţionar direct al filialelor din estul Europei, pe care le-a transferat de la Bank Austria. În România este a cincea bancă din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unicredit a cumpărat în 2015 participaţia de 45% pe care omul de afaceri Ion Ţiriac o deţinea la subsidiara din România    FOTO Mediafax
Unicredit a cumpărat în 2015 participaţia de 45% pe care omul de afaceri Ion Ţiriac o deţinea la subsidiara din România    FOTO Mediafax

Grupul financiar italian Unicredit a devenit acţionar direct al filialelor din estul Europei, inclusiv Unicredit Bank din România, după ce a transferat divizia Europa Centrală şi de Est (ECE) de la subsidiara Bank Austria, noua structură intrând în vigoare de sâmbătă, a anunţat instituţia, potrivit News.ro.

Divizia ECE a UniCredit acoperă 13 ţări, printre care şi România.

Pe piaţa românească, banca avea, la finalul anului trecut, o cotă de 8,1% şi 183 de sucursale, ocupând a cincea poziţie în sistemul bancar românesc.

„Reorganizarea după finalizarea fuziunii şi fuziunea vor deveni efective la 1 octombrie 2016. (...) Divizia ECE este un activ de bază al grupului şi ne aşteptăm să rămână un motor de bază al creşterii, prin expunerea pe cele mai dinamice pieţe europene şi prin sporirea sinerigiilor cu celelalte divizii“, arată grupul Unicredit, într-un comunicat. 

În 2015, UniCredit Bank Austria, divizia austriacă a Unicredit, a ajuns să deţină controlul aproape total al subsidiarei din România, după ce a achiziţionat pachetul de acţiuni deţinut de Ion Ţiriac, prin Ţiriac Holdings Limited, care avea 45,0597%.

Banca austriacă a ajuns la o participaţie de 95,6185% în urma tranzacţiei de 771 milioane de dolari, cea mai mare operaţiune de achiziţie de pe piaţa românească în 2015 şi a cincea din top 10 tranzacţii din regiune, potrivit unui raport EY.

UniCredit Bank a achiziţionat în mai 2013 portofoliul de retail al RBS România, cu active de circa 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro.

Ulterior, în vara anului 2014, banca a preluat şi portofoliul de clienţi al RBS România, compus din peste 500 de companii medii şi mari, achiziţia vizând active de circa 260 milioane euro şi depozite de 315 milioane euro.

În prima jumătate a acestui an, profitul consolidat al grupului UniCredit în România a crescut cu 75,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, la 48 milioane de euro, susţinut de avansul puternic al depozitelor şi împrumuturilor acordate clienţilor, dar şi al veniturilor din tranzacţii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite