Polonia este interesată să cumpere subsidiarele din ţară ale UniCredit şi Raiffeisen. Ungaria a anunţat luni că preia parţial filiala locală a Erste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia este interesată să cumpere subsidiarele din ţară ale UniCredit şi Raiffeisen, pentru a creşte controlul statului asupra sectorului bancar, dominat în proporţie de 60% de investitori străini, a declarat joi Dawid Jackiewicz, ministrul de Finanţe, citat de Reuters.

„Suntem interesaţi de posibile tranzacţii în sectorul bancar din Polonia. Se ştie că există discuţii despre vânzarea Raiffeisen şi Pekao“, a spus Jackiewicz reporterilor. Companiile poloneze de stat ar putea participa la astfel de tranzacţii, a adăugat el. Jackiewicz a mai arătat că procesul de re-polonizare nu a atins un nivel care să satisfacă autorităţile de la Varşovia.

Raiffeisen Bank International vrea să vândă Raiffeisen Bank Polska, dar Bloomberg a relatat în februarie că ar putea fi obligată mai întâi să listeze o participaţie de 15% la bursa din Varşovia, aşa cum s-a angajat în faţa autorităţilor de reglementare atunci când a preluat EFG Polbank, acum trei ani.

UniCredit vrea la rândul ei să vândă divizia poloneză Bank Pekao, dar este dificil să găsească un cumpărător. Piaţa bancară poloneză oferă potenţial pe termen lung, dar profitabilitatea băncilor a scăzut în ultima perioadă, ceea ce le-a afectat capitalizarea.

Vestea vine după ce guvernul maghiar a anunţat că va cumpăra, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), o cotă de 30% din acţiunile Erste Bank Ungaria pentru suma de 247 de milioane de euro. În baza drepturilor proporţionale în calitate de acţionari minoritari, Guvernul Ungariei şi BERD vor putea să numească fiecare câte un membru fără atribuţii executive în Consiliul Director al EBU şi un membru în Consiliul de Supraveghere al băncii.

Anterior, Ungaria a naţionalizat în 2013 depozitele de gaze ale E.ON din ţară, iar în 2011 a răscumpărat pachetul de 21,2% pe care grupul rus Surgutneftegaz îl avea la grupul petrolier maghiar MOL. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite