Grupul rus Baltika solicită despăgubiri de 902 milioane de dolari de la subsidiarele Carlsberg

0
Publicat:

Compania rusă Baltika Breweries a dat în judecată patru subsidiare Carlsberg solicitând despăgubiri de 6,24 miliarde de coroane daneze (902,19 milioane de dolari), conform documentelor depuse la un tribunal rusesc, cele două părţi luptându-se pentru viitorul celui mai mare producător de bere din Rusia.

foto sticle de bere Carlsberg
Foto: Shutterstock

Din 2022, grupul danez a încercat să îşi vândă subsidiara Baltika din Rusia, urmând exemplul multor altor companii occidentale care au decis să plece de acolo, după invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, după ce în iunie 2023 grupul a anunţat că a găsit un cumpărător pentru afacerile sale, luna următoare preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat confiscarea temporară a participaţiei deţinută de grupul Carlsberg la producătorul rus de bere Baltika, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Directorul general Jacob Aarup-Andersen declara în iulie: "Nu ai cum să ocoleşti faptul că ne-au furat afacerile din Rusia şi nu avem de gând să îi ajutăm pentru ca să pară ceva legitim". El a explicat că producătorul de bere Carlsberg a întrerupt legătura cu afacerile sale din Rusia şi refuză să negocieze un acord cu Guvernul de la Moscova, care ar legitima confiscarea activelor sale ruseşti.

Grupul danez avea opt fabrici de bere şi aproximativ 8.400 de angajaţi în Rusia, iar în 2022 a decis să deprecieze valoarea Baltika cu 9,9 miliarde de coroane daneze (1,41 miliarde de dolari).

Conform dosarului depus la Tribunalul din Sankt Petersburg, au fost numiţi pârâţi: Carlsberg Sverige, Carlsberg Deutschland, Carlsberg Breweries şi subsidiara rusă a Carlsberg, Hoppy Union. În dosar nu se specifică care sunt despăgubirile solicitate. Precedentele sesiuni ale tribunalului au fost interzise publicului deoarece erau prezentate documente care conţineau secrete comerciale.

Oficialii Carlsberg şi Baltika nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Carlsberg s-a angajat în iulie 2023 să adopte măsuri de protejare a angajaţilor, activelor şi operaţiunilor sale din Rusia.

Baltika şi Carlsberg au o dispută privind licenţele. Subsidiara Carlsberg din Kazahstan a introdus recurs la un tribunal rusesc după ce grupului danez i s-a interzis să vândă marca de bere Baltika a fostului partener din Rusia pe unele pieţe internaţionale. Audierea preliminara este programată în 15 mai. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite