Grecia scapă de datoria către FMI cu doi ani mai devreme decât se angajase. Datoria publică depăşeşte 189% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Grecia urmează să ramburseze până la sfârşitul lui martie ultimele tranşe ale unor împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) - cu doi ani în avans faţă de calendarul convenit, anunţă ministrul grec al Finanţelor Christos Staikouras.

Anunţul Greciei vine după ce agenţia de rating Fitch a crescut, la sfârşitul săptămânii trecute, perspectiva Greciei de la ”stabilă” la ”pozitivă”, semnalând astfel că ar putea să-i crească ratingul, menţinut la BB, relatează Reuters 

Peste 260 de miliarde de euro a primit Grecia de la Uniunea Europeană (UE) şi FMI în vederea evitării falimentului, din 2010, după ce a pierdut peste un sfert din PIB, iar ultimele tranşe ale împrumuturilor acordate de FMI urmează să fie rambursate până la sfârşitul lui martie, a declarat luni Reuters Christos Staikouras.

Grecia a ieşit în 2018 din cel de-al treilea plan de reforme în schimbul acordării acestor fonduri şi a reuşit de atunci să-şi acopere în întregime nevoile de finanţare pe pieţele de obligaţiuni.

Atena a efectuat mai multe rambursări anticipate la FMI de atunci şi mai datorează doar 1,9 miliarde de euro până în 2024, ultima parte dintr-un total de 28 de miliarde de euro, pe care i-a primit în perioada 2010-2014.

”Grecia a prezentat în mod oficial o cerere de rambursare integrală a soldului împrumuturilor la FMI. Procedura a fost lansată şi urmează să se încheie la sfârşitul lui martie”, a declarat Reuters Christos Staikouras.

Grecia rămâne cea mai îndatorată ţară din zona euro raportat la PIB, iar datoria publică este estimată să reprezinte 189,6% din PIB în 2022,

Rambursarea la FMI urmează să reducă acest nivel cu un procent şi să permită Greciei să economisească dobânzi în valoare de 50 de milioane de euro.

În pofida creşterii cheltuielilor în lupta împotriva consecinţelor pandemiei covid-19, Christos Staikouras estimează că Grecia urmează să obţină un excedent bugetar începând din 2023, aşa cum le-a promis creditorilor săi, din cauza unei creşteri economice mai puternice şi unor intrări fiscale mai mari.

Acest lucru va constitui o etapă importantă în obţinerea unei noi clasări a datoriei sale suverane în categoria investiţiilor.

În 2021, creşterea economică greacă a fost revizuită în creştere de către Comisia Europeană (CE) de la 5,9% la 6,1%. Această bună performanţă este rezultatul unui sezon turistic reuşit în vară.

Grecia mizează pe o creştere economică de 4,5% din PIB în 2022.

Schimbarea recentă a discursului BCE faţă de inflaţie - care consolidează scenariul unei accelerări a înăspririi politicii monetare în zona euro - a contribuit la o creştere a randamentului împrumuturilor statului grec la cel mai înalt nivel din aprilie 2020, cel pe zece ani crescând la 2,5% de la 0,9% în septembrie 2021.

”Grecia aplică o politică bugetară prudentă şi respinsabilă şi o strategie de emitere de datorie avizată, pentru a limita consecinţele faptului că, în pofida creşterii succesive a facturii creditului în ultimii doi ani, nu a atins încă statul de investiţie”, declară ministrul Finanţelor.

”În privinţa lui 2023 şi după aceea, ne vom orienta către realizarea unor excedente primare realiste”, declară el, fără să facă alte precizări.

Agenţia de rating Fitch a crescut perspectiva Greciei de la ”stabilă” la ”pozitivă”, semnalând astfel că i-ar putea creşte ratingul, menţinut la BB.

”Combinarea unei creşteri economice mai puternice cu o reducere a deficitul public antrenată de o scădere substanţială a susţinerii legate de pandemia (covid-19) va permite o scădere procentului datoriei publice în PIB”, a apreciat într-un comunicat agenţia.

Grecia afişează în continuare unul dintre cele mai mari niveluri ale datoriei publice raportat la PIB, însă şi acesta urmează să scadă.

Fitch preconizează că acesta va scădea la 190,3% anula acesta, iar apoi la 185,3% până la sfârşitul lui 2023.

Acest nivel era de 206,3% în 2020.

Fitch a salutat, de asemenea, previziunile pozitive de creştere a PIB-ului în 2021, potrivit agenţiei, la 8,3%, cu mult mai mult decât cele 4,3% anticipate în iulie.

”Preconizăm că relansarea activităţii economice va continua în 2022”, subliniază Fitch.

”Băncile greceşti au făcut progrese substanţiale în îmbunătăţirea calităţii activelor, reducând puternic nivelul împrumuturilor neperformante în sectorul bancar şi consolidându-le capacitatea de a furniza credite economiei reale”, relevă agenţia.

În aprilie, altă agenţie de rating, S&P, a crecut cu un nivel ratingul Greciei, la ”BB”, salutând o îmbunătăţire a guvernanţei şi măsuri care să conducă la o scădere a datoriei, şi i-a acordat o perspectivă pozitivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite