Grecia anunţă reduceri de taxe şi alte măsuri de susţinere a firmelor şi a oamenilor
0Economia Greciei va înregistra în 2021 o creştere economică peste aşteptări, de 5,9%, potrivit premierului elen Kyriakos Mitsotakis, care a anunţat reduceri de taxe şi alte măsuri de susţinere a companiilor şi a oameniior afectaţi de pandemia de coronavirus, transmit Reuters şi news.ro.
Grecia a ieşit în 2018 dintr-o criză financiară care a durat un deceniu, dar economia sa a scăzut din nou anul trecut, cu 8,2%, pe fondul restricţiilor de limitare a răspândirii pandemiei de Covid-19, care a afectat şi industria sa vitală a turismului.
Planul fiscal pe termen mediu al guvernului a prevăzut o creştere de 3,6% pentru 2021.
"Astăzi anunţăm revizuirea obiectivului (de creştere) pentru 2021 de la 3,6% la 5,9%. Ţara noastră este mai puternică astăzi decât a fost în mulţi ani. Este mai puternică din punct de vedere economic, este mai puternică din punct de vedere geopolitic. Imaginea sa în străinătate s-a schimbat", a spus Mitsotakis în discursul său anual de politică din oraşul Salonic.
Pentru a compensa majorările de preţuri la energie şi alte bunuri esenţiale determinate de creşterea preţurilor globale la gaze şi transport, Mitsotakis a declarat că guvernul va menţine cota de TVA mai mică de 13% pentru cafea şi băuturi răcoritoare, turism, cinematografe şi săli de sport.
De asemenea, guvernul va aloca 150 de milioane de euro pentru subvenţionarea facturilor de energie electrică şi va oferi mai multe opţiuni de încălzire gospodăriilor sărace.
De asemenea, guvernul va reduce contribuţiile la pensie cu trei puncte procentuale, aşa-numita suprataxă de impozitare solidară pe venituri va fi suspendată pentru încă un an în 2022 şi impozitul pe profit va fi redus de la 24% la 22% anul viitor.
Întreprinderile mici care fuzionează vor beneficia de o reducere de 30% a impozitării.
Economia Greciei a crescut cu 3,4% în al doilea trimestru al acestui an, depăşind previziunile şi oferind guvernului spaţiu fiscal pentru a continua cu măsurile de scutire de impozite.
Rata sa anuală de creştere a atins 16,2%, datorită creşterii cheltuielilor şi investiţiilor consumatorilor.
Analiştii au atribuit creşterea celui de-al doilea trimestru în principal ridicării restricţiilor, cererii susţinute şi creşterii măsurilor de sprijin din partea statului şi mai puţin turismului, a cărui contribuţie este aşteptată să se manifeste în al treilea trimestru.