Vânzările de biletele de avion din această vară se apropie de nivelul pre-pandemic. Unde au călătorit românii şi câţi bani au fost nevoiţi să scoată din buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Agenţia online de turism Vola.ro a emis aproape 100.000 de bilete de avion în perioada iunie – august 2021. Potrivit reprezentanţilor companiei, vânzările de biletele din această vară se apropie de nivelul pre-pandemic, deşi efectele crizei sanitare sunt încă evidente.

Conform sursei citate, preţul mediu al unui bilet de avion în această vară a fost de 147 euro, similar cu cel din 2019, dar mai mare cu 35% faţă de 2020, când a atins un minim de 107 euro.

„Vola.ro a emis bilete de avion pentru aproape 100.000 de clienţi în perioada iunie-august 2021, nivel ce reprezintă aproximativ 95% din cel atins în 2019 şi în creştere cu peste 200% faţă de 2020", arată compania, potrivit News.ro.

Printre principalele cauze ce au favorizat o revenire accelerată a cererii turistice în perioada analizată se numără anunţurile legate de redeschiderea multiplelor destinaţii din Europa, condiţiile de călătorie simplificate odată cu eliberarea certificatelor verzi, precum şi un număr mai scăzut de cazuri COVID pe timpul verii, care, împreună cu numărul în creştere de persoane vaccinate, au dat românilor o mai mare încredere în a-şi relua călătoriile.

De asemenea, turiştii se acomodează cu volatilitatea condiţiilor pandemice de călătorie, cu formularele online de completat, cu testele COVID sau antigen mult mai uşor de efectuat şi la preţuri mult mai mici decât în urmă cu ceva luni, iar aceste aspecte se observă la nivelul rezervărilor.

Provocarea acestui sezon au reprezentat-o anulările şi modificările de program de zbor. Peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate, comparativ cu maximum 5% în 2019.

Preferinţele românilor în sezonul estival

Destinaţiile preferate de români în perioada iunie-august 2021 rămân în mare parte neschimbate, în top 5 ţări fiind, conform specialiştilor Vola.ro, ţări cu mari comunităţi de români.

„Principalele destinaţii externe spre care s-au îndreptat turiştii români în această vară regăsim ţări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Belgia, la care se adaugă şi Grecia, unde se practică preponderent turismul de relaxare şi agrement, în timp ce spre celelalte destinaţii menţionate vorbim şi de vizitarea rudelor şi prietenilor din străinătate, ori despre revenirea din vacanţa petrecuta acasă şi întoarcerea la locul de muncă de peste hotare", arată compania.

În primele două luni de vară, Grecia s-a aflat chiar în top 10 rute achiziţionate pe Vola.ro, însă, odată cu trecerea acestei ţări pe lista roşie la începutul lunii august, numărul rezervărilor spre această destinaţie a scăzut cu 34%.

Un scenariu în antiteză a fost observat, pe de altă parte, în cazul Marii Britanii, ţară care, la finalul lunii iulie, a eliminat obligativitatea carantinei pentru români, ceea ce a determinat o creştere substanţială în iulie şi august, devenind astfel cea mai vânduta rută dus-întors, preţul mediu al unui bilet de avion pe această rută fiind de 124 de euro, la un nivel similar cu preţul plătit pentru rute interne, anume 113 de euro.

În acelaşi timp, pentru un bilet spre Spania, românii au plătit, în medie, 321 de euro, iar pentru Italia aproape jumătate, 167 de euro.

Biletele spre Grecia au costat, în medie, 200 de euro, însă mulţi români au ales să călătorească spre Elada cu maşina personală. In general, preţurile medii au revenit la valorile pre-pandemie după ce au atins un minim în vara anului 2020.

S-a observat totodată o preferinţă clară către destinaţii interne, România fiind constant a doua cea mai rezervată rută la nivel de ţară.

Capitalele europene au revenit în voga

Conform statisticilor Vola.ro, vacanţele în capitalele europene au revenit în voga în această vară. Oraşe foarte populare la nivel mondial, precum Paris, Londra, Madrid, Barcelona, Roma, Milano şi chiar ţările nordice au fost din nou în topul preferinţelor turiştilor români, ce au ales să achiziţioneze biletele spontan, în funcţie de evoluţia pandemiei şi schimbările de pe listele semafor comunicate de autorităţi.

Sursa citată menţionează că, de îndată ce autorităţile române au anunţat ridicarea restricţiilor pentru evenimente, trei festivaluri din Cluj-Napoca şi-au anunţat redeschiderea, ceea ce a declanşat o creştere vizibilă a cererii de bilete de avion pe această rută în lunile iulie şi august.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite