Gigantul bancar JPMorgan, anchetat penal de autorităţile americane pentru rolul jucat în izbucnirea crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul bancar JPMorgan este anchetat penal pentru rolul jucat în izbucnirea crizei. FOTO: Reuters
Grupul bancar JPMorgan este anchetat penal pentru rolul jucat în izbucnirea crizei. FOTO: Reuters

Cel mai mare grup bancar american, JPMorgan Chase, a dezvăluit astăzi faptul că este anchetat penal în SUA pentru tranzacţiile ce au avut la bază credite ipotecare, un factor care a jucat un rol determinant în izbucnirea crizei mondiale în 2008.

Reprezentanţii JPMorgan au recunoscut pentru prima dată că o astfel de investigaţie penală a fost deschisă împotriva sa, alături de o anchetă civilă. Aceasta fiind doar cea mai recentă dintre controversele cu privire la activitatea grupului bancar înainte de izbucnirea crizei economice mondiale. Dezvăluirea a fost făcută în raportul trimestrial trimis acţionarilor grupului bancar. 

Procurorii din California, care instrumentează ancheta civilă, au „stabilit preliminar” că JPMorgan a încălcat legile federale prin o serie de tranzacţii prin care a vândut portofolii de acţiuni garantate prin credite imobiliare în perioada 2005-2007. 

Ancheta penală se află într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu s-a ajuns la niciun rezultat în aceasta, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citate de „The Wall Street Journal”. 

Gigantul JPMorgan a fost printre primii acuzaţi deopotrivă de public, politicieni şi autorităţi pentru rolul jucat în colapsul unor instituţii bancare, ceea ce a dus în final la izbucnirea crizei economice mondiale în 2008. De la izbucnirea crizei, el a făcut sau face în continuare obiectul unor anchete în opt state americane prin agenţii federale, o anchetă naţională în SUA şi alte două în ţări europene. 

În paralel, procurorii din statul Philadelphia au demarat la rândul lor o anchetă împotriva JPMorgan pentru a stabili dacă banca şi-a înşelat clienţii pentru a-i convvinge să cumpere obligaţiuni garantate prin credite ipotecare toxice, care ulterior s-au prăbuşit la o fracţiune din valoarea cu care au fost cumpărate, au declarat surse din anchetă sub condiţia anonimatului.

Procurorii vor totodată să afle dacă JPMorgan a scăpat de aceste portofolii fără ca ele să întrunească standardele legale cerute de companiile de asigurări, continuă acestea. 

Pe lângă anchetele cu privire la rolul jucat în izbucnirea crizei, grupul JPMorgan este investigat şi în cazul „balenei de la Londra”, denumire dată unei serii de tranzacţii dezastruoase prin care banca a pierdut şase miliarde de dolari. 

Un operator financiar poreclit "Balena din Londra" a luat decizii extrem de periculoase şi şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde, destabilizând pieţele de credit. Sumele au fost atât de mari încât au dat peste cap nivelul indicilor de credit.

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFII Patru ani de la colapsul care a îngenuncheat economia mondială

Astăzi, cum cobori din lift la etajul 40 al clădirii Time-Life din Centrul Rockefeller, logoul Lehman Brothers străluceşte în continuare la fel, de parcă nu ar fi distrus cândva lumea.

Pierderile aduse băncii JPMorgan de “Balena din Londra”: 9 miliarde de dolari

Pierderile de 2 miliarde de dolari recunoscute pe 10 mai 2012 de JPMorgan, ca rezultat al unor tranzacţii nereuşite realizate pe pieţele de derivate cu CDS-uri, ar putea fi în realitate cu mult mai mari. Un studiu preluat de publicaţia New York Times arată că valoarea reală ar fi de peste patru ori mai mare. 

„Balena din Londra“ dă peste cap pieţele

Un operator financiar poreclit „Balena din Londra“  şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde de dolari, destabilizând pieţele de credit.

"Balena din Londra" - un trader francez - destabilizează pieţele financiare

Un operator financiar poreclit "Balena din Londra" a luat decizii extrem de periculoase şi şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde, destabilizând pieţele de credit, relatează "Le Figaro". Sumele sunt aât de mari încât afectează nivelul indicilor de credit.

JPMorgan Chase, una dintre cele mai mari bănci din lume, atacată de hackeri

Un reprezentant al grupului bancar a confirmat pentru postul american de televiziune CNBC că JPMorgan Chase este ţinta unui atac DOS al hackerilor. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi giganţi bancari de pe Wall Street, printre care Citigroup, HSBC şi Capital One, au fost atacaţi în acelaşi fel.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite