Gheţea: Vestea rea este că cei care-şi ţin banii pot avea dobânzi real negative, vestea bună e că cei care vor să dezvolte afaceri vor primi credite mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, crede că dobânzile la creditele pentru firme vor scădea în continuare, dar nu spectaculos FOTO Mediafax
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, crede că dobânzile la creditele pentru firme vor scădea în continuare, dar nu spectaculos FOTO Mediafax

Dobânzile pentru creditele acordate firmelor vor continua să scadă, însă nu „spectaculos“, în condiţiile în care şi bonificaţiile la depozite vor continua trendul descrescător, cu dobânzil real negative, apreciază Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank.

„Acum câteva săptămâni a fost o schimbare în piaţă la dobânzile pentru credite şi depozite, s-au mai reaşezat. Până în vară vor fi acţiuni mai agresive ale băncilor de prezentare a produselor de creditare pentru firme, bănuiesc că vor urma anumite reaşezări ale dobânzilor la credite, unele bănci practică încă dobânzi foarte înalte pentru companii“, a declarat Radu Gheţea.

El a arătat că pentru companii există deja credite cu dobânzi scăzute, precum cel în cadrul Fondului Româno-Elveţian, de circa 3,5%-4% sau finanţările din cadrul schemei guvernamentale de garantare cu 50%, unde dobânda este mult mai mică decât la împrumuturile clasice ale băncilor.

„IMM-urile se împrumută acum între 3%-4% şi 6-7%, văd o reaşezare în jos. Eu cred că trendul dobânzilor la credite va fi descrescător, însă scăderile nu vor fi spectaculoase“, a apreciat Gheţea.

În ceea ce priveşte dobânzile la depozite, care au ajuns real negative, condiţii în care clientul ar putea retrage din bancă mai puţini bani decât a plasat, Gheţea a admis că din acest punct de vedere există un dezavantaj pentru clienţi.

„Vestea rea este că cei care-şi ţin banii pot avea dobânzi real negative, vestea bună pentru cei care vor să dezvolte afaceri e că vor primi credite cu dobânzi mai mici, care încep cu 3 şi ceva la sută şi merg până la 6-7%“, a mai spus Gheţea.

Întrebat dacă şi-ar ţine economiile în aceste condiţii, Gheţea a răspuns afirmativ, precizând că ar păstra banii într-o bancă românească, întrucât sistemul bancar este solid şi stabil, situaţie în care există riscul dobânzilor real negative, dând exemplele sistemelor din Elveţia sau Japonia.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/dobanzi-la-credite-i-depozite" target="_blank">View the story "Dobânzi la credite şi depozite" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite