Germania va împrumuta o sumă record pentru a finanţa costurile asociate crizei energetice
0Guvernul federal german intenţionează să împrumute anul viitor o sumă record de peste 500 de miliarde de euro, pentru a finanţa costurile asociate cu criza energetică, conform planului de emisiuni publicat miercuri de Agenţia de finanţare din Germania, transmite Reuters.
Conform acestui plan, Guvernul de la Berlin intenţionează să emită obligaţiuni cu o valoare totală de 539 de miliarde de euro în 2023, comparativ cu 449 miliarde de euro în acest an, informează Agerpres.
Precedentul record a fost stabilit în 2020, când Guvernul german a împrumutat 483 de miliarde de euro pentru a contracara efectele pandemiei de COVID-19.
Cea mai mare economie a Europei este expusă în mod deosebit la creşterea costurilor cu energia, după mai multe decenii de dependenţă de combustibilii fosili ruseşti care i-au alimentat creşterea industrială, şi majoritatea analiştilor se aşteaptă ca Germania să intre în recesiune în lunile următoare.
Ca răspuns la criza energetică, Guvernul de la Berlin a introdus diferite măsuri destinate protejării companiilor şi gospodăriilor, măsuri ale căror costuri se ridică la aproximativ 200 de miliarde de euro.
Chiar dacă împrumuturile statului german vor atinge un nivel record în 2023, ministrul Finanţelor, Christian Lindner, a decis să reintroducă anul viitor o prevedere constituţională cunoscută sub numele de „frâna datoriei", care limitează capacitatea Guvernului federal de a contracta noi datorii. Această prevedere a fost suspendată pe durata pandemiei de coronvirus.
Tot miercuri, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a transmis că nu crede că scandalul de corupţie de la Parlamentul European, care implică şi Qatarul, ar trebui să împiedice Europa să achiziţioneze gaze naturale din acest emirat. Habeck consideră că trebuie garantată securitatea aprovizionării cu gaze, în condiţiile în care livrările din Rusia sunt sub semnul întrebării.
Recent, Qatar și-a anunțat intenția de a furniza gaze naturale lichefiate Germaniei pe scară mai largă, începând cu 2026. Robert Habeck și cancelarul Olaf Scholz s-au deplasat personal în Qatar acum câteva luni pentru a negocia un acord.
Volumul planificat de până la două milioane de tone de gaze naturale lichefiate ar putea acoperi aproximativ 3% din cererea anuală. De altfel, pentru a compensa lipsa gazelor din Rusia, Germania caută să importe GNL din mai multe țări. Qatar este unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale lichefiate. Bogatul emirat deţine a treia cea mai mare rezervă de gaze din lume, după Rusia și Iran.