Pensionarea anticipată și creșterea vârstei de pensionare, printre măsurile ce ar putea fi luate în Germania

0
Publicat:

Numărul angajaţilor care se pensionează anticipat ar putea fi redus în Germania ca urmare a unor măsuri luate de Guvernul de la Berlin simultan cu creșterea vârstei de pensionare, scrie DPA.

Olaf Scholz a anunțat măsuri care vor reduce cererile de pensionare FOTO Getty Images
Olaf Scholz a anunțat măsuri care vor reduce cererile de pensionare FOTO Getty Images

Declarația privind pensionarea anticipată a fost făcută de Olaf Scholz pentru grupul german de presă Funke şi publicaţia franceză Ouest-France,scrie Agerpres.

"Trebuie majorat numărul celor care pot într-adevăr să lucreze în jurul vârstei de pensionare. Pentru ca acest sistem să funcţioneze, trebuie să extindem serviciile zilnice în centrele de îngrijire a copiilor şi în şcoli", a afirmat oficialul german.

Conform datelor oficiale, un număr din ce în ce mai mare de angajaţi germani caută să se pensioneze anticipat, părăsind piaţa forţei de muncă la 63 sau 64 de ani, chiar dacă firmele se confruntă cu deficit de angajaţi calificaţi.

Pe de altă parte, vârsta oficială de pensionare ar urma să crească gradual, de la 65 la 67 de ani, până în 2031.

Scholz a prezentat planurile Guvernului de a crea oportunităţi mai bune pentru tinerii care îşi încep activitatea profesională, şi de a investi în formarea profesională şi în educaţia adulţilor. În plus, consideră cancelarul, Germania va avea nevoie de imigraţie din alte ţări pentru a-şi asigura prosperitatea.

"O perioadă îndelungată de timp, imigranţii care veneau în Germania erau trataţi ca şi cum ar pleca ulterior din ţară. Obţinerea cetăţeniei nu era o prioritate. Dar a trecut mult timp de când am devenit o ţară de imigraţie şi vrem să respectăm standardele internaţionale", susţine oficialul german.

În multe ţări cetăţenia poate fi obţinută după cinci ani, şi acesta ar trebui să devină standardul în Germania, "dacă poţi vorbi limba germană, poţi să-ţi câştigi existenţa şi nu ai comis infracţiuni", a declarat Scholz.

Coaliţia aflată la putere în Germania a iniţiat reforme pentru a atenua reglementările privind imigraţia şi obţinerea cetăţeniei.

Vârsta de pensionare în Germania este în creștere

În Germania vârsta de pensionare este în creștere datorită numărului mare de pensionari, care va continua să se majoreze datorită creșterii speranței de viață în Germania. Vârstă de pensionare în Germania va ajunge la maxim 67 de ani crescând în fiecare an.

Condiții pensionare Germania:

  • vârstă minimă de 65 ani și 10 luni
  • contribuție minimă către statul german de 5 ani

Aceste condiții sunt un minim pentru a beneficia de pensia standard în Germania și se aplica doar persoanelor care doresc să se pensioneze.

În Germania nu poți să beneficiezi de pensie și să lucrezi. Prin urmare rămâne la alegerea fiecăruia dacă se pensionează sau rămâne pe câmpul muncii.

Exepție de la regulă o fac cei care au contribuit la bugetul statului pe o perioadă de minim 45 de ani, care se pot pensiona mai repede fără deduceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite