Gazprom: Siguranţa gazoductului Nord Stream 1 depinde de returnarea unei turbine din Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom

Gigantul energetic rus Gazprom a reiterat miercuri că nu poate garanta funcţionarea în siguranţă a unei părţi critice a gazoductului Nord Stream 1, prin care livrează gaze Europei, din cauza îndoielii cu privire la returnarea unei turbine din Canada, transmite Reuters.

Ottawa a declarat în weekend că a eliberat o autorizaţie pentru a permite returnarea turbinei pentru staţia de compresoare Portovaia a Nord Stream 1.

„Gazprom nu are un singur document care să permită Siemens să aducă înapoi un motor cu turbină pentru gaze din Canada... pentru (staţia)Portovaia. În aceste circumstanţe, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă cu privire la evoluţia în continuare a situaţiei privind asigurarea funcţionării în siguranţă a Portovaia, care este o facilitate critică pentru gazoductul Nord Stream”, a spus Gazprom într-un comunicat, miercuri.

Ministerul german al Economiei a refuzat să comenteze.

„Nu comentăm declaraţiile Gazprom”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Anunţul din weekend al Canadei spunea că emite „un permis limitat în timp şi revocabil”, pentru a scuti returnarea echipamentului de la sancţiunile ruseşti şi, de asemenea, a anunţat noi măsuri ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte ”o operaţie militară specială” în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy a declarat miercuri că experţii săi „lucrează intens la toate celelalte aprobări oficiale şi logistică”, în urma primului pas politic din Canada.

„Acestea sunt procese care fac obiectul controalelor la export şi import. Scopul nostru este să transportăm turbina la locul de utilizare cât mai repede posibil", se arată în comunicat.

Ministerele Ucrainei pentru Energie şi Externe au îndemnat Canada să-şi revizuiască decizia, despre care au spus că echivalează cu ajustarea sancţiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei”.

Un grup care reprezintă diaspora canadiană-ucraineană a declarat, de asemenea, marţi, că solicită o revizuire judiciară a deciziei guvernului canadian, deoarece încearcă să oprească returnarea turbinei.

Luna trecută, Rusia a redus fluxurile de gaz la 40% din capacitatea totală a Nord Stream 1, invocând revenirea întârziată a turbinei.

Cu o capacitate anuală de peste 55 de miliarde de metri cubi, conducta este de aşteptat să rămână inactivă până pe 21 iulie, pe parcursul a 10 zile de întreţinere anuală.

Europa se teme că Rusia ar putea extinde întreţinerea programată pentru a restricţiona şi mai mult aprovizionarea cu gaze europene, punând în dezordine planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă şi agravând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgenţă din partea guvernelor şi facturi dureros de mari pentru consumatori.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite