Gabriel Biriș, reacție dură la proiectul de Ordonanță propus de Ministerul Finanțelor: „Proști sunt ăia care plătesc la timp!”

0
Publicat:

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, critică vehement proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede amnistia fiscală pentru dobânzi și penalități aferente impozitelor restante.

Dobânzile și penalitățile ar putea fi șterse pentru anumite categorii - Foto Pixabay
Dobânzile și penalitățile ar putea fi șterse pentru anumite categorii - Foto Pixabay

Un proiect de Ordonanță de Urgență, ce se află în pregătire la Ministerul Finanțelor, propune anularea dobânzilor, penalităților și altor accesorii aferente obligațiilor bugetare restante până la 31 august 2024, în proporție de 85%, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Pentru a beneficia de această anulare, toate obligațiile bugetare principale restante trebuie achitate până la 15 decembrie 2024, iar contribuabilii trebuie să aibă toate declarațiile fiscale depuse la timp. Proiectul vizează măsuri fiscal-bugetare pentru gestionarea creanțelor bugetare și a deficitului bugetar.

Într-o reacție acidă, Gabriel Biriș denunță măsura ca fiind o nedreptate față de contribuabilii care își plătesc la timp taxele, subliniind că bonusul fiscal de 10% pentru cei care achită restanțele ar putea fi un stimulent periculos pentru întârzierea plăților viitoare.

„Nu se mai termină! Acum vedem că circulă "pe surse" o nouă OUG, marcată "confidențial", suficient de elaborată pentru a putea fi chiar adoptată "pe foc automat", așa cum ne-a obișnuit deja ministrul Boloș.

În principal, e vorba de o nouă amnistie: pentru impozitele și contribuțiile scadente la 31 august, 85% din dobânzile (0,1%/zi) și majorările (0,2%/zi) de întârziere ar urma să fie șterse dacă principalul este achitat până la 15 decembrie.

Pot înțelege (deși nu sunt de acord), "scopul scuză mijloacele" - nevoia de bani la buget este uriașă! Nu e nici prima și probabil nici ultima oară când Finanțele vin cu astfel de măsuri. Ce mai contează frustrarea contribuabililor care au făcut și fac eforturi să își plătească toate impozitele/taxele/contribuțiile la timp?”, a scris Gabriel Biriș pe Facebook.

Gabriel Biriș sugerează că această OUG nu este doar o eroare administrativă, ci o măsură care subminează eforturile de a reduce deficitul bugetar, fără a aduce beneficii reale economiei.

„Ce nu pot înțelege este prevederea de la Art. VI din Proiectul de OUG care prevede că cei care achită restanțele (+ restul de 15% din accesorii) primesc (dacă cer) credit fiscal de 10% din valoarea impozitelor restante astfel achitate...

Să traduc: să zicem că la 31 august am un impozit neachitat de 1.000.000 (cum draq nu am fost deja executat silit, nu pricep!) pe care îl plătesc pe 10 decembrie.

Să zicem că până pe 10 decembrie am acumulat și dobânzi și penalități de întârziere de încă 100.000. Din astea, plătesc 15.000, că restul mi se șterg.

Dl. Boloș îmi mai dă însă un "bonus" (pe lângă cei 85.000 anulați): 100.000 pe care la anul îi pot scădea din impozitele pe care le datorez la anul, deci practic - în loc să fiu executat pentru 1.100.000, plătesc efectiv 915.000!!!”, arată acesta.

„Proști sunt ăia care plătesc la timp!”

Gabriel Biriș critică proiectul de OUG care prevede amnistia fiscală pentru cei cu impozite restante, subliniind că măsura penalizează contribuabilii care plătesc la timp și oferă un bonus de 10% celor care achită restanțele, ceea ce ar putea agrava deficitul bugetar în anul următor. El sugerează că această măsură ar putea favoriza firmele, punând sub semnul întrebării motivele din spatele acestei decizii.

„Proști sunt ăia care plătesc la timp! Cine nu a plătit la timp - bonus de la dom' ministru să trăiască! Apropo' - bonusul ăsta ar urma să se scadă din ce am de plată la anul, ceea ce evident că nu are cum să ajute la scăderea deficitului (la anul), scădere despre care chiar zilele trecute harnicul nostru ministru s-a dus cu jalba'n proțap la Bruxelles să discute...

PS. Asta nu e măsură electorală, că de ea beneficiază în special firmele, care nu votează (dar poate "sponsorizează"...). Prostie? Ticăloșie? Nu mi-e clar...”, precizează Gabriel Biriș.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite